Ako dosiahnuť vedomé bytie v chaotickom svete?

Ako dosiahnuť vedomé bytie v chaotickom svete?

Väčšina z nás funguje v dnešnom uponáhľanom svete na autopilota. Stále sa niekam a za niečím naháňame. Riešime množstvo problémov, trápime sa nad minulosťou, bojíme sa o budúcnosť, a tak nám uniká skutočná radosť zo života.

To znamená, že žijeme nevedome. Niekedy nemáme ani poňatie o tom, čo sa deje v prítomnom okamihu. Nezamýšľame sa nad tým, čo robíme, ale ani prečo to robíme. V dôsledku toho konáme tak ako ostatní. Napriek tomu, že nás intuícia, prehlušená dennodenným kolobehom udalostí a povinností, ťahá iným smerom.

Človek, ktorý žije vedome, si uvedomuje, že on je tvorcom svojho života a nie pasívnym prijímateľom (obeťou) toho, čo sa deje. To si vyžaduje dennodenný sebarozvoj, ktorý spočíva najmä v preprogramovaní podvedomej mysle a limitujúcich presvedčení. Vedomý život je o sebauvedomení, ale aj všímaní si okolitého sveta, teda ľudí i planéty.

Čo je to vedomý život a ako ho dosiahnuť?

Vedomý život môžeme charakterizovať ako uvedomovanie si pocitov, myšlienok a činností v prítomnom okamihu, teda ide o žitie tu a teraz. Zároveň je o prevzatí zodpovednosti za svoj život, svoje myšlienky a rozhodnutia, pretože nie sme handrovými bábikami, s ktorými si osud môže robiť, čo chce. Život si vytvárame sami a začína to myšlienkami.

Ste vo vzťahu, ktorý vás nenapĺňa, chodíte do práce, ktorá vás nebaví, žijete od výplaty do výplaty, máte nadváhu, ktorá vás štve alebo prokrastinujete? Potom je rozhodnutie žiť vedome jedným z najdôležitejších rozhodnutí vo vašom živote.


Zdroj foto: pexels.com

Tipy, ako žiť vedome

Ak chcete zmeniť svoj život na vedomý, v prvom rade sa musíte prepojiť so svojím vnútorným hlasom, stať sa pozorovateľom svojich myšlienok a emócií. Uvedomovanie si toho, ako myslíte, čo cítite a čo robíte, je prvým krokom k vedomému životu.

Ako to dosiahnuť a čo všetko vám okrem toho pomôže?

  • Snažte sa vedome sústreďovať na to, čo aktuálne robíte. Pri sprchovaní vnímajte vodu stekajúcu po vašom tele, vôňu sprchového gélu, počúvajte ako voda steká do vane a tak ďalej. Táto technika vám pomôže aj vtedy, keď vás vaša myseľ zahlcuje množstvom myšlienok, alebo vás niečo trápi.
  • Každý deň praktizujte hlboké dýchanie, napríklad v rámci rannej rutiny. Sústreďte sa na svoj dych, uvedomujte si, ako sa vám pri hlbokom nádychu dvíha brucho a pomaly vydychujete.
  • Zájdite do prírody a všímajte si každý jeden detail, ako vôňu ihličia, spev vtákov, zurčiaci potok, pestrosť kvetov…
  • Naučte sa odlišovať intuíciu od ega. Intuícia je váš vnútorný hlas, ktorý vás nikdy neklame. Vaša intuícia vás nikdy nepošle do situácie, ktorú nezvládnete a môžete jej veriť. Kľúčová je dôvera. Ego je váš ochranca, ktorého ste si vytvorili v detstve, avšak v dospelosti vás brzdí v plnohodnotnom prežívaní života. Ego je o strachu, možnosti, že sa niečo stane a spravidla je spojené s hororovými scenármi. Čím má človek menšie sebavedomie, tým je jeho ego väčšie.
  • Doprajte si každý deň čas pre seba v tichosti, aby ste mohli prepnúť z režimu autopilota do vedomého bytia.
  • Rozlišujte medzi vašimi želaniami a potrebami, pričom dôležité je zamerať sa na svoje potreby a osobné ciele. Konzum vám skutočné šťastie nikdy neprinesie.
  • Ak máte prácu, ktorá vás nebaví, zmeňte to!
  • Topíte sa v dlhoch? Prehodnoťte svoje výdavky, nájdite si zdroj pasívneho príjmu, pracujte nadčas, stavte na vedomú spotrebu. Veď nie ste obeťou osudu, ale tvorcom svojho života.

Mirka
Zdroj foto: pexels.com