Vražda či samovražda?

Na výročnom udeľovaní cien Súdnej rady prezident Americkej asociácie súdnych vedcov AAFS, Dr. Don Harper Mills rozprával prítomným skutočný prípad bizardnej smrti:

23. marca 1994 súdny patológ vykonal obhliadku tela pána Ronalda Opusa, ktorý zomrel na následky poranenia hlavy strelnou zbraňou. Pán Opus skočil zo strechy 10-poschodovej budovy s úmyslom spáchať samovraždu. Predtým napísal list na rozlúčku, aby vyvrátil prípadné neskoršie domnienky o svojej slabomyseľnosti.

Avšak, ako padal popri 9. poschodí, jeho život skončila strela z pušky, ktorá vyletela cez okno. Ani strelec, ani samovrah si predtým neboli vedomí, že na 8. poschodí je inštalovaná záchranná sieť, ktorú tam nechali montéri kvôli bezpečnosti. Čiže, ak by Ronald Opus nebol býval zastrelený, táto sieť by ho bola zachytila a on by prežil. "Zdalo by sa to jednoduché", povedal Dr. Mills. "Osoba, ktorá chce spáchať samovraždu a podarí sa jej to. Hoci spôsob, ktorým sa to stalo, nebol ten, ktorý chcela. Stále je to ale samovražda."

Pán Opus bol zastrelený na ceste k istej smrti, ale jeho smrť by nenastala, lebo tu bola tá záchranná sieť. Tieto okolnosti prijmeli vyšetrovateľa k záveru, že išlo vlastne o vraždu.

V miestnosti na 9. poschodí, odkiaľ vyšiel výstrel, býval starší manželský pár. V tom čase sa práve hádali a muž sa vyhrážal žene použitím pušky. Bol tak rozčúlený, že keď potiahol kohútik, minul svoju ženu a strela vyletela oknom a zasiahla pána Opusa.

Podľa zákona, ak niekto zamýšľa zabiť osobu A, ale pri tomto pokuse zabije osobu B, je vinný zo zabitia osoby B. Ale! Pri vyšetrovaní starého pána a jeho manželky obaja neochvejne tvrdili to isté. Obaja vraveli, že boli presvedčení, že puška nie je nabitá! Muž povedal, že to bol jeho dlhotrvajúci zlozvyk vyhrážať sa manželke nenabitou puškou. Vôbec nemal v úmysle zabiť ju! Čiže zastrelenie pána Opusa možno kvalifikovať ako nehodu, pretože puška bola nabitá nešťastnou náhodou.

Následne vyšetrovanie však prinieslo aj svedectvo muža, ktorý videl, ako zmienenú pušku asi pred 6 - timi týždňami nabíjal syn týchto manželov! Vysvitlo, že stará pani prestala svojho syna finančne podporovať, a on, poznajúc sklony svojho otca vyhrážať sa pri hádkach puškou, nabil zbraň a myslel si, že pri najbližšej hádke otec matku zastrelí. Prípad sa tak rozšíril aj na syna, ktorý je vinný zo spoluúčasti na zabití Ronalda Opusa.

A teraz prichádza znamenitý koniec:
Ďalšie vyšetrovanie odhalilo, ze ten syn sa volal Ronald Opus! Bol čím ďalej, tým viac zúfalý, že pokus o naplánovanie vraždy matky mu nevyšiel, a tak sa po 6  - tich týždňoch rozhodol spáchať samovraždu skokom zo strechy. A práve vtedy ho zasiahla strela určená pre matku.
 
To znamená, že syn vlastne zavraždil sám seba a tak sudca uzavrel prípad ako samovraždu.
 
 
buba                
 
Zdroj: internet