Štípe? Neštípe?

Štatistiky prezrádzajú, že úmrtnosť na následky bodnutia hmyzom sa odhaduje na 0,09 až 0,45 %, pričom výskyt veľkých lokálnych reakcií alergického charakteru sa pohybuje medzi 2 až 19 %. Podstatne vzácnejšie sú alergické reakcie vznikajúce po uštipnutí hmyzom, ako tie, ktoré sa objavia po bodnutí. Viete však, čo vám v našich končinách v súčasnosti reálne hrozí?

Komáre
I keď vám ich bodnutie dokáže poriadne znepríjemniť život, nie je pre vaše zdravie nijako nebezpečné. Svrbenie na postihnutom mieste síce dokáže byť niekedy neúnosné, neškriabať si ho by však bolo ideálnym riešením. Pokiaľ situáciu už nemôžete vydržať, potrite si miesto mastičkou na zmiernenie dráždivého pocitu, alebo poukladajte plátky červenej cibule. V prípade núdze pomôžu aj vlastné sliny.

Muchy a pavúky
Do istého času predstavovali len nepríjemné otravy, vedzte však, že aj ony už dokážu byť pre ľudský organizmus poriadne nebezpečné. Niektoré druhy totiž štípu, čo okrem dráždivého pocitu môže vyvolať aj závažnejšie zdravotné potiaže.

Ak vám postihnuté miesto podozrivo opuchne, prípadne enormne začervená, rozhodne neodkladajte návštevu lekára. Každá reakcia pokožky, ktorá predstavuje fľak väčší ako 2 x 3 centimetre, by podľa odborníkov mala byť považovaná za alergickú. Nastolenie vhodnej liečby na zabránenie rozšíreniu infekcie bude teda v tomto prípade určite nevyhnutné.

Niekedy postačí len masť na skľudnenie podráždenia, inokedy je potrebná injekcia s účinnou látkou, alebo dokonca preliečenie antibiotikami. Prenos nebezpečnej boreliózy už totiž dávno nie je len výsadou kliešťov.

Osy, včely, sršne a čmeliaky
Tento spolok bzučiaceho hmyzu môže pre váš organizmus predstavovať pomerne veľké nebezpečie. Hlavne, ak zareagujete alergicky. Najmä žihadlo včely, osy a sršňa môže obsahovať značné množstvo jedu, preto je potrebné ho bezprostredne po bodnutí vytiahnuť.

Ideálnym prostriedkom je na to pinzeta, prípadne dlhšie nechty, ktoré zabezpečia, že žihadlo vo vnútri sa nezatlačí. V opačnom prípade vám do pokožky prenikne ešte väčšie množstvo jedu, čo pre alergikov môže predstavovať osudnú chybu.

Prvá pomoc obsahuje vydezinfikovanie miesta alkoholom a následné zachladenie kockou ľadu, alebo iným chladivým predmetom. Aby ste sa vyhli opuchu, použite octový obklad.

V prípade čmeliakov, nie je žiaden dôvod na obavy. Nemusia síce na vás pôsobiť vôbec sympaticky, ak ich však necháte na pokoji, nebodnú vás. Keby sa tak náhodou predsa len stalo, nehrozí vám absolútne nič.

Ste alergický?
Tí, čo o svojej alergii na bodnutie spomínaným hmyzom vedia, obyčajne so sebou prezieravo nosia pohotovostný balíček, ktorý obsahuje lieky na zabránenie reakcie. Ak je však takéto niečo pre vás novinkou a vy po bodnutí zareagujete opuchom tváre, jazyka, pier a očných viečok, rýchlo konajte.

Ozaj nebezpečným sa stáva, ak sa k príznakom pridružia i ťažkosti s dýchaním, slzenie očí, či nebodaj stav anafylaktického šoku so sprievodnou slabosťou, alebo až stratou vedomia. V takomto prípade je najrozumnejším postihnutého uložiť do bezpečnej polohy so zdvihnutými končatinami a urýchlene vyhľadať lekársku pomoc.

Chráňte sa včas
Načo však zbytočne čakať, či vás hmyz nepripraví o pekný zážitok z pláže, či prechádzky prírodou, keď sa proti nemu môžete včas ochrániť. Používanie repelentných sprejov, či krémov, prekrývanie odhalených miest na tele, chodenie po tráve výlučne v topánkach, prípadne pitie nápojov len z uzavretej fľaše vám vašu letnú pohodu dokážu zabezpečiť.
/Ton/