Šišky z Myjavy

Šišky z Myjavy

 

Zmiešaním týchto surovín spravíme kvások a necháme v teple vykysnúť:

1 dcl vlažného mlieka, 4 dkg kryštálového cukru, 3 dkg droždia

Medzi tým si pripravíme: 7 dcl (7 decový pohár na zaváranie) polohrubej múky, 4 polievkové lyžice roztopeného masla, 4 žĺtka, 2 dcl vlažného mlieka, 2 PL (polievkové lyžice) rumu

 

Keď je kvások vykysnutý , tak ho pridáme do toho, čo sme si medzitým pripravili a vytrepeme varechou cesto na hladko, aby sa robili pľuzgieriky, cesto posypeme múkou, prikryjeme utierkou a necháme v teple (v deke alebo na perinách) 1 HODINU vykysnúť.

Potom cesto premiestnime na dosku posypanú múkou, vyvaľkáme na hrúbku cca 0,5 cm a vykrajujeme kolieska, ktoré opäť prikryjeme (na doske) a necháme chvíľu kysnúť.

Medzitým si v menšom kastróliku rozpustíme 1 CERU, a keď je dostatočne rozpálená, hádžeme do nej vykrojené kolieska. Ale pozor, kladieme ich do tuku tou stranou, ktorou neležali na doske. V prvej fáze vyprážania šišky prikryjeme a keď ich otočíme, tak ich dopekáme neprikryté.

Upečené do zlatista vyberieme a skontrolujeme, či sa podarili. Správne šišky totiž pri zahryznutí majú vo svojom vnútri jaskyňku.

Podávame s lekvárom, posypané vanilkovým cukrom.