Najpredávanejšie knihy všetkých čias: Prvá priečka vás neprekvapí

Najpredávanejšie knihy všetkých čias: Prvá priečka vás neprekvapí

Niektoré knižné tituly spôsobia chvíľkový ošiaľ a iné sa zas neprestajne predávajú, aj keď sa ich prvý výtlačok datuje do dávnejších čias. Knihy, ktoré poznajú všetky generácie sa dodnes ocitajú v kníhkupectvách a je tiež veľmi pravdepodobné, že minimálne jeden z týchto svetových bestsellerov máte doma aj vy.

5. Malý princ (140 mil. kusov)

Francúzsky spisovateľ Antoine de Saint-Exupéry (1900-1944) sa do histórie literatúry zapísal predovšetkým svojím najpredávanejším a najúspešnejším dielom Malý Princ  (fr. Le Petit Prince), ktoré sa k čitateľom po prvýkrát dostalo rok pred jeho tragickou smrťou. V príbehu je vyobrazené stretnutie samotného autora s Malým Princom, pričom podstatu tohto diela možno objaviť takmer v každej vete. Oficiálne ide o rozprávkový príbeh, ktorý sa však preplieta s nadčasovými myšlienkami, ktoré bezprostredne narážajú na reálny svet, a to hlavne v spojení s ľudským srdcom. Kniha sa vo viacerých častiach uberá básnickým smerom, keďže autor zvolil veľavravné metafory a prirovnania, ktoré majú inšpiratívny a náučný charakter a ich význam je ľahko pochopiteľný aj pre detských čitateľov. V slovenských kníhkupectvách si tento titul môžete zaobstarať nielen v slovenčine, ale aj v originálnom francúzskom prevedení.

4. Pán prsteňov (155 mil. kusov)

John Ronald Reuel Tolkien (1892-1973) je považovaný za jedného z hlavných priekopníkov knižného žánru fantasy na svetovej úrovni. Z jeho literárnej tvorby vyčnievajú dva hlavné tituly Hobbit (angl. The Hobbit) a Pán prsteňov (angl. Lord of the Rings), ktoré dobyli aj filmovú scénu. Pán prsteňov sa dokonca zapísal aj na zoznam najznámejších diel 20. storočia, čo nie je veľkým prekvapením vzhľadom na jeho vysokú predajnosť aj v období technológií a kinosál. Prvé vydanie sa na verejnosť dostalo v 50. rokoch, avšak nie podľa pôvodného plánu, v ktorom mal byť príbeh zhmotnený do jedinej knihy. Nakoniec sa rozhodnutím vydavateľa Tolkienov príbeh dostal do predaja ako trilógia (Spoločenstvo prsteňa, Dve veže a Návrat kráľa). Autor sa v príbehu sústreďuje na vysvetľovanie dobra a zla prostredníctvom dobrodružných a fantastických situácií.  
 

3. Korán (800 mil. kusov)

Posvätná kniha islamu pozostáva zo základných právd a zásad náboženstva, ktorých väčšinové autorstvo je prisudzované zakladateľovi islamu Mohamedovi. Počiatok vzniku Koránu je zasadený už do obdobia 7. storočia, odkedy sú v knihe zosumarizované aj všetky pravidlá, ktorých dodržiavanie je nevyhnutnosťou pre moslimov. Kniha je ľahko dostupná v slovenskom preklade, pôvodne je dielo písané v arabčine. Vysvetľovaním a pochopením textov Koránu sa zaoberajú mnohí odborníci a špecialisti, pričom sa zhodujú na tom, že Korán patrí ku knihám, ktorých hlavný zámer spočíva vo vyjadrení čo najväčšieho množstva myšlienok prostredníctvom čo najmenšieho počtu slov. Islam je druhým najrozšírenejším náboženstvom s viac ako 1,8 mld. veriacich, primárne z tohto dôvodu sa aj Korán dostal do rebríčka bestsellerov.

2. Červená kniha (1,1 mld. kusov)

Ideológia komunistického režimu aj so šírením radikalizmu nadobudla svoju knižnú podobu pod názvom Červená kniha v roku 1964. Autorom diela bol čínsky diktátor
Mao Ce-tung (1893-1976), ktorého cieľom bolo, aby sa výtlačky dostali ku každému čínskemu občanovi. Aktuálne je možné knihu zakúpiť v českom aj slovenskom jazyku, pričom originálnym jazykom je zjednodušená čínština. Kniha obsahuje celkovo 427 citátov rozdelených do 33 knižných kapitol. V čase prvého vydania Červenej knihy (60. roky) nechýbali jej výtlačky v žiadnej čínskej domácnosti a pre niektoré skupiny ľudí bola táto kniha dokonca povinným dielom.

1. Biblia (5 mld. kusov)

Podľa Guinessovej knihy rekordov kresťanská Biblia drží suverénne titul najpredávanejšej knihy všetkých čias, čo nadväzuje na najrozšírenejšie svetové náboženstvo - kresťanstvo s viac ako 2,4 mld. veriacich. V živote kresťanov Biblia zohráva úlohu posvätnej literatúry, ktorá by ani po rokoch nemala stratiť svoj náboženský význam. Skladá sa zo 73 kníh (46 starozákonných a 27 novozákonných) a na knižnom trhu sa Biblia vyskytuje v stovkách rôznych publikácií a vydaní. Z hľadiska prekladov Biblia nepozná jazykové bariéry a rovnako tak ani tie vekové, keďže ľahko zoženiete kompletné, skrátené, moderné, vreckové i detské vydanie Biblie s bohatými ilustráciami.

Zuzana Bánska