Krvavé jaterničky s ryžou (krvavničky)

Potrebujeme:

1 kg podtrhliny alebo bôčika, 1 kg ryže, 1/2 l krvi, 7 dg cibule, soľ, mleté čierne korenie, majorán, ďumbier (zázvor)

Postup:

Prebratú ryžu najprv sparíme vriacou vodou, potom ju dobre premyjeme studenou vodou, ocedíme, zalejeme mastným obarom a pozorne dusíme, aby sa nerozvarila, ale ostala celá a sypká. Namiesto ryže môžeme použiť aj krúpy alebo mix ryže s krúpami. Mastný bôčik alebo podtrhlinu pokrájame na malé kocky, vyškvaríme ako masť, pridáme k ryži, osolíme, primiešame precedenú krv, mleté čierne korenie, ďumbier a trochu majoránu. Premiešanou kašou plníme pripravené kúsky hrubších čriev, ktoré špilkou alebo uzlíkom uzavrieme a pomaly varíme pri teplote 90 stupňov Celzia asi tak 15 minút. Ak krv už stmavela, preložíme ich do studenej vody.

Pred pečením môžeme trochu poliať vodou. Podávame s chlebom, s nakladanou kyslou kapustou alebo horčicou a s nakladanými kyslými uhorkami.