Január – chovateľ hydiny

Najsilnejšie mrazy bývajú okolo dvadsiateho januára. No za slnečného bezvetria treba aj vtedy umožniť hydine aspoň krátky pobyt vo výbehu, z ktorého sme odmietli sneh. Čas pobytu hydiny vo výbehu využijú chovatelia na vyčistenie hniezd, kŕmidiel, napájadiel a celých chovateľských priestorov. Tam, kde nechovajú hydinu na roštovej podlahe, treba podstielku aspoň raz za týždeň vymeniť alebo pristlať suché stelivo. V znáškových hniezdach treba vymieňať podstielku ešte častejšie.

A v zime chovné priestory dobre vyvetrať, ale tak, aby hydina v nich nebola vystavená prievanu. Chovateľ by mal pre hydinu zabezpečiť také chovné priestory, v ktorých teplota vzduchu neklesne pod 5°C.

Keďže pôda vo výbehu je zamrznutá, treba hrabavej hydine umožniť hrabanie a „popolenie v ohrádke s pieskom a popolom.

Mláďatá sa majú liahnuť až vtedy, keď je pre ne prijateľné počasie. Preto na jar, keď sa svetelný deň zreteľne predlžuje a teplota vzduchu sa zvyšuje, začínajú znášať aj najhoršie nosnice. Lenže v január, keď je svetelný deň krátky, musí chovateľ svetelný deň v chovných priestoroch predlžovať aspoň na 14 hodín. To robí postupne tak, aby svetelný deň bol predlžený aspoň tri týždne pred plánovaným začiatkom znášky. Predlženiu svetelného dňa musí predchádzať kŕmenie hydiny.

Začiatok znášky husí, kačíc a moriek treba usmerniť tak, aby vyliahnuté mláďatá mali možnosť paše.

Chovatelia, ktorí nemajú kompletnú kŕmnu zmes, musia si krmivo pripraviť a rozdeliť sami. Hydine krmivo dávajú tri razy denne. Večer dostáva zrno. Ráno by jej malí dať vlhkú, drobivú, ale nie lepivú miešaninu z parených zemiakov, postrúhanej mrkvy, senných otruskov alebo z roztlčeného obilia či múky. Napoludnie môže dostať aj drvené zrno. Dva razy v týždni sa odporúča dávať hydine vyklíčené zrno. V osobitných kŕmidlách má mať hydina stále k dispozícií hrubý riečny piesok - grit, do ktorého chovatelia miešajú rozdrvené kosti alebo vajcové škrupiny.

Chovatelia, ktorí majú ešte čerstvú zimnú kapustu alebo kel, predkladajú túto zeleninu hydine, ale až po rozmrazení.

Vodu v napájadlách - keď nie sú napojené na vodovod - vymieňajú aspoň tri razy denne. Pravda, voda sa má naliať až do vymytého napájadla a má mať teplotu 12 až 18°C.

Vajcia zbierajú niekoľkokrát za deň.