10 potravín, ktoré budeme podľa odborníkov jesť tento rok viac ako minulý

Inštitúcia Today's Dietitian and Pollock Communications uskutočňuje každý rok prieskum, ktorý sa zameriava na zisťovanie aktuálnych trendov vo výžive. Pozrite sa spolu s nami na to, čo budeme podľa odborníkov jesť tento rok viac ako minulý.

Do prieskumu bolo zapojených 564 registrovaných dietológov, ktorí sú presvedčení o tom, že spotrebitelia budú v tomto roku preferovať cenovo dostupné a hodnotné potraviny. Na základe vyhodnotenia informácií sa spotrebitelia čoraz viac zaujímajú o  zdravý črevný mikrobióm, o pôsobenie potravín na náladu a reguláciu hmotnosti.

Zvýšený výskyt respiračných ochorení za posledné obdobie tiež vyzdvihol potrebu starať sa o imunitný systém, aby dokázal odolávať vírusom a baktériám. Z toho vyplýva, že v 65 percentách prípadov hrajú rolu cenovo prívetivé a hodnotné potraviny. Potom nasledujú potraviny, ktoré zlepšujú zdravie čriev, ďalej ľahko dostupné a pohodlné potraviny a nakoniec potraviny na podporu imunity.

Medzi novinky v zozname potravín pre tento rok patria strukoviny, ako napríklad hrach, fazuľa, šošovica a cícer, ale aj huby a losos. Zaujímavosťou je, že zo zoznamu vypadli rastlinné nápoje ako alternatíva živočíšneho mlieka. Ktoré potraviny sú pre tento rok najviac trendy?

  1. Fermentované potraviny, ako napríklad jogurty, kimči, kombuča či nakladaná zelenina, sú zdrojom probiotík a pozitívne ovplyvňujú črevný mikrobióm.
  2. Čučoriedky obsahujú, okrem iného, antokyány, ktoré patria medzi významné antioxidanty.


Zdroj foto: freepik.com

  1. Semienka, ako napríklad ľanové, sezamové, konopné, slnečnicové či tekvicové sú zdrojom zdravých tukov, bielkovín, vlákniny, vitamínov, minerálov, stopových prvkov i antioxidantov.
  2. Avokádo je prospešné napríklad kvôli vysokému obsahu protizápalových omega-3 tukov.
  3. Orechy prospievajú mozgu, srdcu i tráveniu. Denne by sme si mali dopriať približne dve hrste rôznych orechov.


Zdroj foto: freepik.com

  1. Zelený čaj je považovaný za nápoj, ktorý podporuje dlhovekosť. Je vzácny najmä kvôli antioxidantom.
  2. Strukoviny obsahujú pestré spektrum výživných látok. Napríklad čierna šošovica je bohatá na antokyány, červená na železo a pod.
  3. Huby majú protizápalové vlastnosti, podporujú trávenie i krvotvorbu. 
  4. Celé zrná, ako napríklad proso, amarant, quinoa, kamut či teff, patria zaslúžene medzi superpotraviny.
  5. Losos je preslávený aj vysokým obsahom protizápalových omega-3 tukov.

Prieskum medzi odborníkmi priniesol aj ďalšie zaujímavé zistenia. Najpopulárnejším spôsobom stravovania je prerušovaný pôst a hneď po ňom nasleduje rastlinné stravovanie. Pozoruhodné je aj zistenie, že ketogénna dieta pomaly upadá do nemilosti, hoci jej stále patrí tretia v priečka v populárnych štýloch stravovania.

Avšak podľa odborníkov je kľúčové, aby sme konzumovali viac zeleniny každý deň, obmedzili vysoko priemyselne spracované potraviny a jedlá z rýchleho občerstvenia a zvýšili príjem vlákniny.

V prieskum priniesol aj informácie o dôležitosti užívania výživových doplnkov. Prečo ich odborníci odporúčajú? Najmä kvôli eliminácii deficitu dôležitých živín, kvôli zlepšeniu zdravotného stavu a konzumácii “zlej” stravy.

Zdroj: https://www.prnewswire.com/news-releases/affordability-and-gut-health-predicted-as-leading-food-purchase-drivers-in-2024-302061882.html

 

Zdroj foto: freepik.com