Zeler a jeho výhody

Zeler a jeho výhody

Zeler má pomerne výraznú chuť, nízky obsah kalórií a aj zdravotné benefity, pre ktoré sa ho oplatí zaradiť do jedálneho lístka častejšie, napríklad prospieva tráviacemu i kardiovaskulárnemu traktu.

Čo obsahuje zeler?

V zeleri je zastúpených viacero fytonutrientov, ako fenolové kyseliny, flavonoly, flavóny, fytosteroly. Nechýbajú vitamíny K, C, kyselina listová, betakarotén, draslík a ani vláknina.

Top výhody pravidelnej konzumácie zeleru

  • Zeler má protizápalové vlastnosti, ktoré sa spájajú s obsahom apigenínu. Podľa štúdie v časopise Molecular Nutrition and Food Research môže pomôcť znížiť poškodenie zápalom a nastoliť imunitnú rovnováhu.
  • Pôsobí ako diuretikum, eliminuje nadúvanie a vznik zápchy.
  • Semienka zeleru sa spájajú so znížením krvného tlaku a cholesterolu v krvi.
  • Luteolín, nachádzajúci sa aj v zeleri, patrí do skupiny flavonoidov, ktoré môžu mať protirakovinové účinky.
  • Zaujímavé je aj to, že podľa štúdie uskutočnenej na myšiach apigenín, zastúpený aj v zeleri, zlepšuje učenie a pamäť.
  • Užitočný môže byť aj pri bolestiach kĺbov a napomôcť upokojiť nervový systém.
  • Javí sa byť účinnou prevenciou proti vzniku vredov v tráviacom trakte.
  • Pravidelná konzumácia vedie k zníženiu ukladania tuku v pečeni.
  • Je užitočným pomocníkom pri chudnutí – má málo kalórií, zasýti, doplní do tela dôležité látky a zlepšuje metabolizmus tukov.

Tipy na použitie zeleru

Zeler má tú výhodu, že ho možno konzumovať surový i pripravený v pare – tepelnou úpravou stráca iba minimum zastúpených živín. Podľa jednej zo štúdií príprava zeleru v pare viedla k zachovaniu 83 – 99 % antioxidantov, avšak pri varení bolo stratených až 41 % antioxidantov.
Pozor, zeler patrí medzi silné alergény, na čo treba pri konzumácii myslieť.

  • Zelerové hranolčeky

Na ich prípravu budete potrebovať očistený a na hranolčeky nakrájaný zeler, sušené bylinky podľa chuti, himalájsku soľ a olivový olej. Hranolčeky dáme do misky, osolíme, ochutíme bylinkami a pokvapkáme olivovým olejom – dobre ich premiešame, aby sa bylinky i olej dostali na každý kúsok. Uložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme dozlatista.

  • Zelerové smoothie

Do mixéra dajte 3 očistené a nakrájané jablká, 2 stonky zeleru a 2 kusy očisteného a nakrájaného kivi. Podľa požadovanej konzistencie dolejte vodu a zmixujte. Ak je vám smoothie málo sladké, pridajte trochu medu.

  • Svieža zelerová nátierka

Na prípravu nátierky budete potrebovať 1 zeler, 1 veľkú mrkvu, 2 jablká, 200 g lučiny, 1 grécky jogurt, 2 ČL horčice, himalájsku soľ a citrónovú šťavu. Zeler, mrkvu a jablká očistíme, nastrúhame a pokvapkáme citrónovou šťavou. V druhej miske zmiešame lučinu s jogurtom a horčicou a pridáme k zelerovej časti. Osolíme a podávame.


-w-