Viete používať cícer v kuchyni?

Viete používať cícer v kuchyni?

Cícer sa stal v dnešnej dobe veľmi populárnou surovinou, avšak len málokto z nás ho vie správne v kuchyni používať. Ak si chcete aj vy na ňom pochutiť, mali by ste vedieť základné informácie.
 

  • Skvelý zdroj vitamínov

Ak ste mu stále neprišli na chuť, je to veľká škoda. Okrem vysokého obsahu bielkovín v ňom nájdete aj množstvo minerálov, najmä železa, vápnika a vitamínov A, B, C, E a K. Cícer podporuje trávenie a ako bonus, cícer neobsahuje vôbec žiaden lepok, takže sa hodí aj pre celiatikov. Má tiež nízku kalorickú hodnotu, určite by nemal chýbať pri diétach.
 

  • Nezameniteľná chuť

Možno ste to netušili, ale dokáže vám nahradiť pri varení mäso, presne ako sója. Takže, v obľube ho majú najmä vegetariáni. Má jemne orieškovú chuť, a ak siahnete po čerstvom, stačí ho variť len 10 minút. So sušeným je to už horšie, varí sa 1-2 hodiny ako všetky strukoviny, predtým je ideálne ho na noc namočiť. Môžete ho pražiť nasucho, pridávať do polievok, šalátov, do nátierok alebo si vyrobiť cícerovú múku.
 

  • Cícer v konzerve

V našich končinách je najčastejšie dostupný cícer v konzerve a ten sa musí pred použitím dôkladne prepláchnuť a nechať odkvapkať. Predáva sa v mierne slanom náleve, nemusíte sa báť, váš recept to neovplyvní. Navyše ušetríte čas varením.
 

  • Obľúbený hummus

Najznámejšou pochutinou z cíceru je hummus. Jeho príprava je veľmi jednoduchá. Nechajte cícer odkvapkať, rozmixujte ho na krém ponorným mixérom. Potom pridajte strúčik cesnaku, pastu Tahini, pokvapkajte citrónovou šťavou aj olivovým olejom  a môžete podávať. Podľa chuti aj posoľte. Obľúbený hummus sa zvykne konzumovať ako predjedlo s pita chlebíkom, s olivami a aj petržlenovou vňaťou.

 

  • Cícerová polievka

Pripravíme si cícer, mrkvu, cibuľu, cesnak, olej, kari korenie, čierne korenie, mletú rascu a zeleninový vývar. Cibuľku opražíme s pretlačeným cesnakom na oleji. Pridáme kari a čierne korenie, mletú rascu a nakrájanú mrkvu. Potom zalejeme zeleninovým vývarom. Keď je mrkva mäkká, pridáme uvarený cícer. Nakoniec všetko spolu rozmixujeme.

Nebojte sa cícer podávať aj deťom. Jeho bobuľky si iste obľúbia.

 

Autor: Andrea Zummerová