Sú umelé sladidlá prospešnou náhradou cukru?

Sú umelé sladidlá prospešnou náhradou cukru?

Snažíte sa zhodiť faldíky na brušku, aby ste vyzerali v letných plavkách príťažlivo? V prípade, že ste zo svojho jedálneho lístka vylúčili biely cukor a nahradili ho umelým sladidlom, zbystrite pozornosť. Je konzumácia umelých sladidiel bezpečná alebo zahŕňa rad vedľajších účinkov? Pozrite sa na pôsobenie umelých sladidiel na ľudský organizmus spolu s nami.
Umelé sladidlá sú dokonalou náhradou rafinovaného cukru, ktorý môžeme pokojne nazvať ničiteľom ľudského zdravia. Konzumácia cukru niekoľkonásobne zvyšuje riziko vzniku obezity, srdcových ochorení, cukrovky a v neposlednom rade škodí ústnej dutine.
 
Umelé sladidlá majú oproti cukru zásadné pozitívum – takmer nulový obsah kalórií. Nepatrný obsah kalórií vyplýva zo skutočnosti, že umelé sladidlá sú stonásobne až tisícnásobne sladšie ako obyčajný cukor. Na osladenie jedál a nápojov stačí použiť nepatrné množstvo. Mnohí sa domnievajú, že umelé sladidlá spôsobujú rakovinové ochorenia. Avšak výsledky početných vedeckých štúdii doposiaľ nepreukázali priamu súvislosť medzi používaním umelých sladidiel a rakovinou. Vedecky nepodložené negatíva používania umelých sladidiel zásadným spôsobom prevyšujú pozitíva – napomáhajú udržiavaniu stabilnej hladiny cukru v krvi, eliminujú riziko vzniku srdcovo-cievnych ochorení a zubného kazu. Na rozdiel od cukru nespôsobujú oslabenie imunitného systému.
 
Medzi bežne dostupné umelé sladidlá patria acesulfam K, aspartám, sacharín, sukralóza a stévia. Medzi kontroverzné sladidlá boli zaraďované najmä dve sladidlá - sacharín a aspartám, ktoré boli spájané so vznikom rakoviny. Určitý čas patrili do kategórie zakázaných sladidiel. Avšak výskumy boli uskutočnené na krysách, a nie na človeku. Následne ďalšie vedecké štúdie škodlivosť týchto dvoch sladidiel vylúčili, pretože u človeka nedochádzalo k reakciám, aké boli prítomné u potkanov.
Zaujímavosťou medzi sladidlami je práve stévia, ktorá by sa v budúcnosti mohla stať náhradou bieleho cukru. V Japonsku a Južnej Amerike má tradíciu dlhú niekoľko desiatok rokov.
 
Aký je záver? V zdravom jedálničku by mala byť na prvom mieste konzumácia komplexných sacharidov, čiže žiadny biely cukor ani umelé sladidlá. Pre tých, ktorí sa nevedia vzdať sladkej chuti, platí, že negatíva vyplývajúce z konzumácie bieleho cukru zásadným spôsobom prevyšujú doteraz vedecky nepotvrdenú škodlivosť umelých sladidiel.
 
Mimi
 
Obrázok: freedigitalphotos.net/Suat Eman