Stévia – bojovníčka proti obezite

Stévia – bojovníčka proti obezite

 

Skôr ako sa pustíte do čítania výhod stévie, skúste si spočítať svoju dennú spotrebu cukru. Je to pomerne ťažká úloha, ale odpoveď vám prinesie zaujímavé zistenia. Skúsme to spolu aspoň orientačne. Dve lyžičky cukru do kávy, cukor v čaji alebo nápojoch, sladké pečivo na raňajky, kúsok čokolády v práci ako balzam na nervy ... Nehovoriac o tom, že pri študovaní etikiet tovaru, ktorý denne konzumujeme, je cukor na prvých miestach (mnohé mliečne výrobky a pod.). Je zastúpený i tam, kde by sme ho ani náhodou nečakali.
O škodlivosti cukru sme vás informovali už niekoľkokrát, preto stačí ak ho nazveme tichým zabijakom, ktorý ničí naše zdravie. Kladiete si otázku, ako obmedziť spotrebu cukru? Jednou z možností je nahradenie bieleho cukru stéviou.
 
Čo je to stévia?
 
Aktuálne sa o stévii, ako sladidle budúcnosti, hovorí čoraz častejšie. Je ľahko dostupným tovarom, ktorý nájdeme v lekárňach alebo bio obchodoch v podobe prášku, granúl alebo sirupu. Populárna je i možnosť pestovať stéviu v kvetináči. Dva tri lístočky sú chutnou a najmä zdravou alternatívou bieleho cukru.
Stévia je z oblastí Južnej Ameriky. V oblastiach, odkiaľ pochádza, sa využíva nielen ako sladidlo, ale aj liečebný prostriedok. Uplatnenie našla pri chudnutí, liečení vysokého krvného tlaku a cukrovky.
 
Prečo je stévia lepšia ako cukor?
 
Zelené lístočky rastliny sú v priemere 10 až 15-krát sladšie ako rafinovaný cukor. Priemyselne upravený výťažok je až 200 až 300 násobne sladší ako cukor a neobsahuje takmer žiadne kalórie. Stévia ako sladidlo je absolútne bezpečná, pretože rastlinu využívali stovky rokov Indiáni v Paraguaji a prešla desiatkami vedeckých výskumov.
Stévia je vhodná pre ľudí, ktorí trpia cukrovkou. Je skvelou náhradou umelých sladidiel, ktoré stále patria ku kontroverzným náhradám cukru. Stévia žiadnym spôsobom nezvyšuje hladinu krvného cukru, dokonca viaceré výskumy naznačujú, že pôsobí práve opačne.
Stévia na rozdiel od cukru nenesie zodpovednosť za zubné kazy a dokonca zelené lístočky obsahujú aj malé množstvo živín. Dávka výživných látok je síce nepatrná, ale v porovnaní s cukrom je stévia úžasným potravinovým doplnkom.
 
MIMI
Obrázok: freedigitalphotos.net, Carlos Porto