DENNÍK RELAX - Prečo jesť viac zeleniny?

Prečo jesť viac zeleniny?

Podľa odporúčaní odborníkov by sme mali denne zjesť minimálne 5 porcií zeleniny a ovocia, pričom prím by mala hrať hlavne zelenina. Keďže cez leto je dostupných mnoho druhov zeleniny, poďme sa pozrieť na to, prečo si ju naservírovať na tanier.

  • Nachádza sa v nej množstvo antioxidantov

Antioxidanty sa v prvom rade spájajú s ochranou buniek proti voľným radikálom, ktoré ich poškodzujú, a tak spôsobujú mnohé zdravotné problémy. Zelenina je bohatá na rôzne druhy antioxidantov. Napríklad v žltej, oranžovej a červenej zelenine sa nachádza betakarotén a ďalšie karotenoidy, ktoré sú prospešné pre zrak i pokožku. V tmavozelenej zelenine je zasa zastúpený známy kvercetín disponujúci protizápalovými vlastnosťami. Podľa vedeckých štúdií má tento antioxidant dokonca schopnosť chrániť pred rakovinou.

  • Je bohatá na vlákninu

Vláknina síce nemá výživovú hodnotu, no je prepotrebná pre správne fungovanie ľudského tela – znižuje hladinu cholesterolu v krvi, je prevenciou zápchy, celkovo prospieva tráveniu a výborne zasýti. Ak pociťujete hlad, siahnite práve po zelenine. Takisto si ju doprajte ku každému hlavnému jedlu – budete sýtejší a telu dodáte veľa živín. Zelenina je tiež výborný spôsob, ako mechanicky detoxikovať organizmus – nie nadarmo sa hovorí, že zdravie je ukryté práve v črevách.

  • Hydratuje

Pitný režim je dôležitý počas celého roka, no dôraz na príjem tekutín by sme mali dávať hlavne v lete, keď je vonku horúco a viac sa potíme. Základom pitného režimu je, samozrejme, čistá voda, no vodu nájdeme aj v mnohých druhoch zeleniny (uhorka, melón...). Okrem toho sa v nej nachádzajú dôležité elektrolyty, ktoré v lete strácame vo zvýšenej miere potením, ako draslík, sodík, horčík či vápnik.

  • Má nízky glykemický index

Zelenina má nízky glykemický index, to znamená, že nespôsobuje prudké kolísanie krvného cukru a inzulínu. Je teda výbornou voľbou aj pre diabetikov. Obzvlášť vhodná pre cukrovkárov je zelená listová zelenina, ktorá disponuje aj obsahom horčíka a javí sa ako prevencia vzniku cukrovky v prípade, že si cukrovkári doprajú aspoň jednu porciu listovej zeleniny denne.

  • Je nabitá vitamínmi a minerálmi

V zelenine sa nachádza pestrá škála biologicky aktívnych látok, ako napríklad vitamínu C, K, betakaroténu, horčíka, draslíka, železa a mnohých ďalších. Vitamíny a minerály sú nevyhnutné pre správne fungovanie nášho organizmu a čím pestrejšiu škálu zeleniny budeme konzumovať, tým telu dodáme viac vitamínov, minerálov, antioxidantov a ďalších látok.

  • Obsahuje málo kalórií

Zelenina je stvorená na to, aby bola súčasťou redukčných režimov. Dôvodov je viacero a jedným z nich je to, že obsahuje minimum kalórií. Ak si teda aj zeleniny doprajete viac, nič tým nepokazíte. Práve naopak. Stavte na listovú zeleninu, špargľu, karfiol, brokolicu, baklažán, uhorku, pór, papriku či cuketu.

  • Je pokladom pre pokožku

Sladké zemiaky či mrkva disponujú betakaroténom, ktorý je pokladom pre pokožku. Okrem toho sa v nich nachádza aj vitamín C, ktorý je dôležitý pre tvorbu kolagénu. Paradajky či červená paprika zasa obsahujú lykopén – ten chráni pokožku pred poškodením slnečnými lúčmi. Zelenina zelenej farby obsahuje chlorofyl. Zelené farbivo je dôležité na detoxikáciu i posilnenie imunitného systému. Cvikla či fialová kapusta obsahujú antokyány, silné antioxidanty.


-w-
 

Autor fotografie:https://pixabay.com/sk/jes%C5%A5-%C5%A1al%C3%A1t-uhorky-jedlo-zele%C5%88-2834549/