Prečo by brokolica nemala chýbať v našom jedálničku?

Prečo by brokolica nemala chýbať v našom jedálničku?

 Brokolica patrí medzi pochúťky, ktoré sa dajú pripraviť rôznorodým spôsobom. Ideálna je príprava brokolice v pare alebo krátkym varením, pretože pri šetrnej príprave v brokolici zostáva mnoho výživných látok. Pokiaľ milujete brokolicu vyprážanú, výskumy prinášajú povzbudivé závery. Ak stihnete brokolicu vysmažiť do troch minút a teplota nepresiahne 140 stupňov Celzia, až dve tretiny výživných látok v brokolici zostáva.

Zaujímavosťou je, že brokolica pochádza z oblasti Talianska a bola vyšľachtená z divo rastúcej kapusty. Aktuálne je považovaná za jeden z najúčinnejších zástupcov čeľade kapustovitých. V USA je známa pomerne krátko, teda približne dvesto rokov.

Poznáte cenný obsah zelenej lahôdky?

Brokolica je vhodným prostriedkom pre doplnenie dávok vitamínu C, ktorého nedostatok spôsobuje celý rad zdravotných ťažkostí. Nesmieme zabudnúť na bohatú zásobu vitamínov A, K, B6, B5 a B2. Brokolica je cenná aj pre obsah mangánu, tryptofánu, draslíka, vápnika, cholínu a ďalších látok.

Pre koho je brokolica ako stvorená?

Konzumácia brokolice je vhodná pre ľudí, ktorí trpia vysokou hladinou cholesterolu. Pri tomto probléme sa odporúča konzumovať brokolicu varenú vo vode.

Ak hľadáte správny druh zeleniny pre očistenie organizmu, nemôžete vybrať nič lepšie ako brokolicu. Obsahuje špeciálne látky, ktoré disponujú schopnosťou vyplavovať z tela toxické látky nahromadené v organizme.
Početné výskumy naznačujú, že brokolica je skvelým preventívnym prostriedkom proti rakovine. Stačí, ak budete konzumovať aspoň dve porcie brokolice týždenne.

Po dlhej zime je organizmus oslabený v dôsledku nedostatku živín. Deficit slnečných lúčov sa prejavuje nízkymi dávkami vitamínu D. Našťastie brokolica obsahuje cennú kombináciu dvoch výživných zložiek – provitamínu A a vitamínu K, ktoré sú pri deficite Déčka nápomocné.

O výhodách pravidelnej konzumácie brokolice by sme mohli pokračovať donekonečna. Zhrnúť ich možno nasledovne:
 

  •  Brokolica je skvelým protizápalovým prostriedkom,

  •  je vhodná pre posilnenie imunitného systému, pretože disponuje tými najsilnejšími antioxidantami,

  •  odporúča sa pri diétach a tráviacich problémoch, nakoľko obsahuje množstvo vlákniny a minimum kalórií,

  •  bojuje proti kardiovaskulárnym ochoreniam,

  •  pozitívne ovplyvňuje ľudský zrak,

  •  dokáže pomôcť pri kožných problémoch a ťažkostiach, ktoré spôsobilo nadmerné slnenie.

Viete ako brokolicu skladovať?

Brokolica sa skladuje samozrejme neumytá v chlade, ideálne v chladiacom boxe určenom pre ovocie a zeleninu. Odporúča sa skonzumovať do dvoch dní po nákupe.
 
Mimi
 
Zdroj: whfoods.com
Foto: freedigitalphotos.net/kraifreedom