Ovsené vločky sú stále v kurze. Pochutnajte si na nich už dnes!

Ovsené vločky sú stále v kurze. Pochutnajte si na nich už dnes!

Ovsené vločky sú jednou z najzdravších potravín. Ak ste si ich ešte nezamilovali, je správny čas. Pokiaľ si ich chutne pripravíte, potešíte chuťové poháriky a telu dodáte množstvo živín.

Čo všetko obsahujú ovsené vločky?

Ovos je bohatým zdrojom komplexných sacharidov, z ktorých sa energia uvoľňuje postupne. Okrem toho je v nich zastúpený betaglukán, čo je druh vlákniny prospešný pre imunitu i trávenie. Ďalším zaujímavým faktom je, že ovos obsahuje viac bielkovín ako väčšina ostatných obilnín. Zaujímavé je aj zastúpenie vitamínov a minerálov. ½ šálky, čo je zhruba 80 gramov, obsahuje až 190 % odporúčanej dennej dávky (ODD) mangánu, slušné je i zastúpenie fosforu, horčíka, medi, železa, zinku. Nechýbajú ani B vitamíny, vrátane kyseliny listovej. Opomínať netreba ani obsah antioxidantov, ako sú avenantramidy. Spájajú sa so znižovaním hladiny krvného cukru a podporujú prietok krvi.

Ktoré recepty z ovsených vločiek sa oplatí vyskúšať?

Výborný ovsený koláč s jablkami

Čo budete potrebovať?

  • 1 šálku ovsených vločiek
  • 2 šálky mandľového mlieka
  • 1 jablko nakrájané na plátky
  • 2 ČL škorice
  • 2 ČL javorového sirupu
  • 1 šálka jablkového pyré

Ako na to?

Do mandľového mlieka a nasypte ovsené vločky, škoricu a javorový sirup. Nechajte napučať. Potom pridajte jablkové pyré a premiešajte. Dajte na plech vystlaný papierom na pečenie, navrch poukladajte plátky jabĺk a dajte do rúry zapiecť.


Ovsené koláčiky

Čo budete potrebovať?

  • ¾ šálky špaldovej múky
  • ½ ČL prášku do pečiva bez fosfátov
  • 2 PL roztopeného masla ghí
  • 1 šálku trstinového cukru
  • 1 vajce
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • ½ šálky jablkového pyré
  • 2 šálky ovsených vločiek
  • 1 šálku hrozienok
  • 1 ČL škorice

Ako na to?

V jednej miske zmiešajte múku, prášok do pečiva a škoricu. V druhej zmixujte maslo s cukrom, potom pridajte vajce a vanilkový extrakt. Túto zmes dajte do jablkového pyré zriedeného s vodou (1/3 šálky vody). Následne môžete pridať múkovú zmes. Nakoniec pridajte ovsené vločky a hrozienka. Cesto dajte na 15 minút do chladničky. Potom tvarujte lyžičkou kôpky a ukladajte ich na papier na pečenie. Pečte pri teplote 180 stupňov Celzia asi 15 minút.


-w-