Nervozita, únava, problémy s pamäťou: Možno značia nedostatok vitamínu B12!

Vitamín B12, jeden z komplexu vitamínov skupiny B, je dôležitý pri látkovej výmene, najmä pri premene sacharidov na glukózu. Je potrebný pre správne fungovanie nervovej sústavy, pomáha bojovať proti pocitom únavy, vyčerpania a celkovému nedostatku energie. Spolu s kyselinou listovou ovplyvňuje kvalitu červených krviniek a uľahčuje vstrebávanie železa.

4 dôvody, prečo jesť dostatočné množstvo vitamínu B12
Vitamín B12 plní v ľudskom tele mnoho významných funkcií. Prečo je dôležité prijímať ho v dostatočnom množstve?

1. Pozitívne ovplyvňuje pamäť a koncentráciu
Vitamín B12 hrá nezastupiteľnú úlohu v zdraví nervovej sústavy. Ak máte problém s pamäťou a koncentráciou, snažte sa zvýšiť prísun tohto dôležitého vitamínu, ideálne v spojení s ďalšími vitamínmi skupiny B.

2. Podporíte zdravie srdca
Počuli ste o homocysteíne? Ide o aminokyselinu, ktorá je prítomná v tele každého človeka. Problém nastane vtedy, keď jej je v krvi príliš veľa, pretože vtedy ohrozuje zdravie srdcovo-cievneho aparátu. Ako tomu zabrániť? Podľa viacerých výskumov hladinu homocysteínu znižujú niektoré z vitamínov skupiny B, konkrétne vitamíny B6, B9 a B12.

3. Získate viac energie
Niektoré vedecké štúdie naznačujú, že nedostatok vitamínu B12 môže spôsobovať únavu. Preto je vhodné pri pocitoch únavy dávky tohto vitamínu zvýšiť. Jedna z vedeckých štúdií dokonca naznačuje, že prospech z tohto vitamínu môžu mať aj tí, ktorí trpia chronickým únavovým syndrómom.

4. Zabránite vzniku zhubnej anémie
Perniciózna anémia vzniká v dôsledku nedostatku vitamínu B12 a kyseliny listovej, ktorý spôsobí, že v tele človeka je málo červených krviniek, hemoglobínu (červeného farbiva) a navyše sú červené krvinky nedostatočne „zrelé“. Zhubná anémia sa prejavuje bledosťou, slabosťou, poruchami koordinácie a pamäte i náladovosťou.

Kto je nedostatkom vitamínu B12 najviac ohrozený?
Na dostatočný prísun vitamínu B12 by si mali dať pozor najmä vegáni a vegetariáni (pretože sa nachádza v živočíšnych produktoch), ľudia s poruchami vstrebávania živín (napr. Crohnova choroba) a poruchami príjmu potravy (anorexia, bulímia). Príjem treba zvýšiť aj vo vyššom veku.

Za bohaté zdroje vitamínu B12 sú považované losos, sardinky, jahňacie mäso, kvalitná hovädzina, mliečne výrobky a vajíčka. V prípadne akútneho nedostatku je vhodné siahnuť po výživových doplnkoch, ideálne po komplexe vitamínov skupiny B.

-m-
 
Autor fotografie: freedigitalphotos.net, pakorn