Medom proti prechladnutiu, nadváhe i depresii

Medom proti prechladnutiu, nadváhe i depresii

Med je mnohými z nás označovaný za bojovníka proti chorobám. Je skvelou náhradou rafinovaného cukru, ktorý je zdrojom prázdnych kalórií. Síce kalorická hodnota medu je rovnaká alebo vyššia ako pri cukre, ale z výživového hľadiska je med oproti cukru neporovnateľne prínosnejší.

Obsahuje cenné látky s antiseptickými a antibakteriálnymi účinkami. Ak ste doteraz medu od včelára neholdovali, prišiel čas na zmenu, pretože med je naozaj tekutým zlatom.

Čo obsahuje čistý med priamo od včelára?

Hoci nespracovaný med môže robiť problém alergikom, väčšine z nás prospeje, pretože je bohatý nielen na sacharidy, vitamíny a minerály, ale zostávajú v ňom aj dôležité enzýmy, propolis, peľ či materská kašička.
V neupravenom mede je oveľa vyšší podiel vitamínov skupiny B, ktoré sú dôležité, napríklad pre nervovú sústavu – bojujú proti depresii a stresu. Okrem béčka sa v mede nachádzajú aj ďalšie vitamíny – A, C, D, E a K. Zo stopových prvkov a minerálov sú zastúpené najmä horčík, zinok, železo a vápnik.

Med ako liek proti kašľu a nachladnutiu

Med používali ešte naše babičky na liečbu problémov s dýchacími cestami. Med je skvelý pre osladenie čaju. Proti nachladnutiu bojuje aj teplá voda s medom a citrónom. Niektorí odborníci jeho účinky prirovnávajú k pôsobeniu niektorých voľnopredajných liekov proti nachladnutiu.

Lepšie hojenie rán a boj proti kožným vyrážkam

Ďalšou kategóriou, pri ktorej sa med osvedčil, je hojenie rán a liečba kožných problémov. Rany, ktoré sú ošetrované medom, sa rýchlejšie hoja. Ak máte napríklad vyrážky, naneste malé množstvo medu na postihnuté miesto a nechajte pôsobiť niekoľko minút. Vedecké štúdie potvrdzujú, že med je vhodný aj na popáleniny.

Med a chudnutie: Ide to dokopy?

Kalorická hodnota medu a cukru je podobná, podstatný rozdiel je však v zložení. Med obsahuje dôležité látky a pomáha potláčať chuť na sladkosti (vždy je lepší med ako cukrovinky a rozličné sladkosti). Ak k medu pridáte škoricu, môžete sa tešiť na lepšie fungovanie metabolizmu.


(-de-)