Jete dostatok vlákniny? Ak nie, zrejme máte tieto ťažkosti

Jete dostatok vlákniny? Ak nie, zrejme máte tieto ťažkosti

Jete dostatok vlákniny? Ak nie, zrejme máte tieto ťažkosti
Odborníci neustále zdôrazňujú, aké dôležité je jesť dostatok vlákniny – odporúčaná denná dávka pre dospelého človeka je 25 – 30 g. Bohužiaľ, väčšina z nás neskonzumuje ani polovicu, čo sa spája s viacerými zdravotnými ťažkosťami. S čím môžete mať problém, ak podceňujete príjem vlákniny? 

Pociťujete neustály hlad a priberáte

Ak prijímate málo vlákniny, zrejme máte problém s neustálym hladom. Vláknina má totiž schopnosť naplniť žalúdok, čím vlastne znižuje chuť do jedla. Preto je veľmi dôležité prijímať veľa vlákniny napríklad vtedy, keď sa človek snaží schudnúť. Okrem toho má aj ďalšiu výnimočnú vlastnosť – predlžuje trávenie potravy v žalúdku, čiže vyvoláva pocit nasýtenia.

Trpíte zápchou a hemoroidmi

V dnešnej dobe trápi mnohých ľudí zápcha práve preto, že nedbajú na prísun vlákniny prostredníctvom potravy. Prevenciou zápchy je okrem iného dostatočný príjem rozpustnej i nerozpustnej vlákniny a kvalitný pitný režim.

Máte vyššiu hladinu cholesterolu v krvi

Ďalším signálom nedostatku vlákniny v potrave je vyššia hladina cholesterolu v krvi, ktorá zvyšuje riziko kardiovaskulárnych ochorení. Dôležitá je v tomto smere hlavne rozpustná vláknina nachádzajúca sa, napríklad v jablkách, hruškách, citrusoch, ale aj fazuli či ovsených vločkách.

Máte chuť maškrtiť

Nízky príjem vlákniny či konzumácia rafinovaných potravín, ako sú sladkosti či biele pečivo, vedie k prudkému kolísaniu krvného cukru a inzulínu v krvi. To spôsobuje neustále chute na nezdravé potraviny a v dlhodobejšom horizonte vznik inzulínovej rezistencie a cukrovky. Podľa výskumov môže práve dostatočný prísun vlákniny v potravinách znížiť riziko cukrovky 2. typu.

Bolí vás brucho

Nedostatok vlákniny v strave môže viesť k nepríjemnému nadúvaniu i bolestiam brucha. Výnimkou nie je ani  vznik divertikulitídy, teda zápalového ochorenia  hrubého čreva, ktoré sa môže v neskorších štádiách prejaviť zvracaním, horúčkou, hnačkou či nadúvaním. 

Niekoľko faktov o vláknine

  • Vlákninu delíme na rozpustnú a nerozpustnú.
  • Hoci vláknina nemá výživovú hodnotu, je pre človeka veľmi dôležitá.
  • Rozpustná vláknina vo vode napučí a jej úlohou je hlavne zväčšovať objem stolice a udržiavať stabilnú hladinu cholesterolu v krvi.
  • Nerozpustná vláknina síce viaže vodu, ale nenapučí. Podieľa sa na zlepšení peristaltiky čriev a vylučovaní nežiaducich látok prijímaných stravou, čiže je jedným zo spôsobov detoxikácie organizmu.
  • Vláknina sa nachádza v mnohých potravinách, ako ovocie, zelenina, celé zrná, strukoviny, orechy či semená.
  • Nadmerný prísun vlákniny môže znižovať účinok niektorých liekov, napríklad orálnej antikoncepcie.
  • Ak človek prijme naraz veľa vlákniny, môže mať problémy s nafukovaním. To znamená, že vlákninu treba do jedálneho lístka zaraďovať postupne a zároveň dbať na prísun tekutín.

-w-