Jedzte čerstvú zeleninu každý deň

Jedzte čerstvú zeleninu každý deň

Zdravý životný štýl uplatňujeme rôzne. Niekto navštevuje pravidelne posilňovňu a niekto si v lekárni vyberie drahé vitamíny vo forme tabletiek. Najlepšie, čo môžete urobiť, však je, že skĺbite pohyb so zdravým stravovaním a tabletky nahraďte vitamínmi ukrytými v čerstvej zelenine. Prečítajte si, aké pozitívne účinky v sebe poklady z našej záhradky ukrývajú.

Paradajka
Chutná zeleninka, ktorá nemá veľa kalórii a s obľubou sa konzumuje pri diétach od výmyslu sveta. Paradajky obsahujú vitamíny A,B a C, ktoré sa nevytrácajú ani tepelnou úpravou. Beta -karotén pôsobí ako prevencia pred infekciami a rastlinné farbivo lykopén nás chráni pred tvorbou nádorov, čo znamená prevenciu aj pred rakovinou. Dostanete ich kúpiť v každých potravinách, ak však máte v blízkosti trh, tie najčervenšie zakúpite práve tu. Paradajky nemajte v chladničke, takýmto uskladnením znižujete obsah živín a zároveň ich chuť.

Uhorka
Najviac vitamínov sa nachádza pod šupkou uhorky, preto si zvyknite ju konzumovať len dôkladne umytú a šupku neodstraňujte. Uprednostňujte poľné uhorky alebo tie, ktoré si dopestujete v záhradke. V skleníkoch dopestované uhorky nemajú takmer žiadnu vlákninu, čiže nepodporujú trávenie. Okrem trávenia vám zelená pomocníčka znižuje cholesterol, podporuje činnosť čriev a prečisťuje organizmus. Uhorka je vynikajúca aj pri opuchoch a využijete ju aj pri problematickej pleti. Má čistiace a sťahovacie účinky, okrem toho obsahuje veľa vody, čo príjemne ochladzuje. Zmiešajte ju s bielym jogurtom a aplikujte na pleť ako masku.

Paprika
Obľúbená zelenina, ktorá nezvykne chýbať v žiadnej kuchyni, je výborným zdrojom vlákniny. Tá podporuje správne trávenie. Na druhej strane je veľkým plusom nízky obsah sacharidov a kyselín. Konzumáciou papriky ďalej podporujete odolnosť ciev (draslík, horčík a fosfor). Zelené papriky obsahujú najviac množstva vitamínu C, čo okrem iných pozitív bráni vzniku cukrovky.

Mrkva
Nielen deti, ale aj dospelí by sa nemali mrkve vyhýbať. Jej pravidelnou konzumáciou zlepšujete svoj zrak a zabezpečujete zníženie cholesterolu v krvi. Taktiež je účinnou regeneračnou potravinou a obsahuje veľa vlákniny. Najväčším plusom je množstvo beta- karoténu. Na rozdiel od inej zeleniny sa odporúča prijímať mrkvu v uvarenom stave. Surová vám totiž neprináša toľko vitamínov.

Kaleráb
Vitamíny obsiahnuté v kalerábe spevňujú pokožku a vlasy a vďaka vysokému množstvu Céčka významne posilňuje imunitný systém. V neposlednom rade vám zlepší náladu a pomáha prekonávať stres. Najlepší kaleráb je v období od mája do neskorého leta, konzumovať ho môžete v surovom i uvarenom stave.

Zelenina je prirodzeným zdrojom vitamínov a minerálnych látok. Bez ohľadu na vek má teda veľký význam pre každého jednotlivca. Z pestrej ponuky chutí a nekonečného množstva spôsobov prípravy si vyberie určite každý.

Autor: Andrea Zummerová