Cuketa a tekvica – prečo si ich naservírovať na tanier?

Cuketa a tekvica – prečo si ich naservírovať na tanier?

Cuketa a aj niektoré druhy tekvice dozrievajú už od júna, a preto ich môžeme bez problémov zaradiť do letného jedálneho lístka. Okrem toho, že sú chutné a dajú sa pripraviť na desiatky rozličných spôsobov, obsahujú aj málo kalórií a sú zdravé. Aké sú ich hlavné zdravotné benefity?

  • Cuketa

Cuketa je ideálnou zeleninou v rámci chudnutia a to z viacerých dôvodov – obsahuje minimum kalórií, ale výborne zasýti. Čiže keď vás prepadne hlad a dáte si aj väčšie množstvo cukety, nie je to žiadna tragédia. Okrem toho obsahuje veľa vody a je bohatá na vlákninu, čiže napomáha detoxikácii a prospieva tráviacemu traktu.

Cuketa je tiež nabitá viacerými prospešnými látkami, ako napríklad vitamínom C, mangánom, betakaroténom, horčíkom, draslíkom, vitamínmi skupiny B a ďalšími. Konkrétne 1 ½ šálky cukety obsahuje iba 33 kcal, 2 g vlákniny, 56 % odporúčanej dennej dávky vitamínu C, 21 % ODD vitamínu B6, 17 % ODD mangánu, 16 % ODD vitamínu B2, 15 % ODD medi, 14 % ODD kyseliny listovej a 11 % ODD vitamínu K. Tieto živiny sú potrebné pre správne fungovanie organizmu. Podľa vedeckých štúdií tiež obsahuje látky, ktoré pomáhajú pri riešení problémov spojených so zväčšenou prostatou u mužov. Konzumáciou cukety tiež možno predchádzať vzniku kardiovaskulárnych ochorení, napríklad vďaka obsahu horčíka, vlákniny či draslíka.

  • Tekvica

Aj tekvica obsahuje málo energie. V jednej šálke je zhruba 49 kcal, viac ako 100 % ODD betakaroténu, 10 % ODD vitamínu E, 20 % ODD vitamínu C. Ďalej sa v nej nachádza draslík, mangán, meď, vitamíny skupiny B, horčík, fosfor a ďalšie pre telo prospešné látky.

Na čo je dobrá tekvica? Vďaka obsahu betakaroténu a karotenoidov je výborná na udržanie zdravého zraku a tiež pokožky. Je tiež zdrojom vlákniny, ktorá výborne zasýti a prospieva tráveniu. Draslík spolu s vitamínom C podporujú zdravie kardiovaskulárneho aparátu. Pozitívny vplyv na zdravie srdca má aj už spomínaná vláknina – podľa štúdie vedcov z Harvardu, tí, ktorí jedli stravu bohatú na vlákninu, mali o 40 % nižšie riziko vzniku koronárnej choroby srdca v porovnaní s tými, ktorí jedli málo vlákniny. Tekvica je tiež kvôli obsahu zinku a viacerých antioxidantov výborná na zlepšenie sexuálneho zdravia mužov.

Vyhadzovať by ste nemali ani tekvicové semienka. Tie obsahujú tryptofán, aminokyselinu, ktorá je prekurzorom serotonínu a melatonínu, čiže prispieva k lepšej nálade i dobrému spánku.

Podľa ďalšej štúdie vedcov z Harvardu strava bohatá na betakarotén znižuje riziko vzniku rakoviny prostaty. Tekvica je tiež bohatá na látky, ktoré posilňujú imunitný systém.

-w-