Cirok – zdravá a chutná bezlepková obilnina

Cirok – zdravá a chutná bezlepková obilnina

Cirok sa nazýva aj „pšenicou celiatikov“, avšak stále populárnejší je aj v jedálničkoch ľudí, ktorí sa snažia o zdravú a pestrú stravu.

V skratke o ciroku

Cirok pochádza z Afriky. To znamená, že pokiaľ sa riadime tým, že v jedálničku by mali prevládať lokálne a sezónne potraviny, cirok slúži iba na jeho spestrenie. Avšak to nemení nič na tom, že v zdravom jedálnom lístku by rozhodne chýbať nemal.

Zrniečka ciroku sú zvyčajne bielej alebo žltej farby, avšak niektoré odrody sú aj červené, hnedé, čierne či dokonca fialové.

Zaujímavosťou je aj to, že cirok patrí medzi piatu najviac produkovanú obilninu na svete – z dôvodu, že rastlina dobre toleruje sucho, horúčavu a nie je náročná na kvalitu pôdy.

Prečo sa oplatí jesť cirok?

Je zásobárňou rozličných výživných látok

Cirok je bohatý na vlákninu. Slušne zastúpené sú aj vitamíny skupiny B, meď, železo, horčík, fosfor, draslík a zinok. Opomenúť nemožno antioxidanty z radu flavonoidov, fenolových kyselín a trieslovín. Za zmienku stoja aj bielkoviny – v sto gramoch ciroku sa nachádza až 10 g proteínov.

Neobsahuje lepok

Čoraz viac ľudí trpí celiakou alebo intoleranciou lepku. Okrem ryže, pohánky, pšena, amarantu či quinoy môžu siahnuť aj po chutnom a zdravom ciroku.

Môže pomôcť pri znižovaní cholesterolu

Vysoká hladina cholesterolu je jednou z hlavných príčin vzniku kardiovaskulárnych ochorení. Podľa vedcov z University of Nebraska je cirok zdrojom fytochemikálií, ktoré môžu mať priaznivý vplyv na hladinu cholesterolu v krvi. Aj keď štúdiu vykonali na zvieratách a je potrebné urobiť ďalšie, za vyskúšanie to rozhodne stojí.

Chráni pred vznikom cukrovky a inzulínovej rezistencie

Odborníci z University of Georgia si posvietili na účinky otrúb z ciroku, ktoré sú bohaté na fenoly a majú vysoké antioxidačné vlastnosti, konkrétne na ich vplyv na hladinu krvného cukru. V tomto smere porovnávali účinky ciroku, pšenice, ryže a ovsených otrúb.

Čo zistili? Podľa vedcov môžu niektoré odrody cirokových otrúb ovplyvniť dôležité biologické procesy, čím môžu znížiť riziko vzniku inzulínovej rezistencie a následne cukrovky.

Tipy na prípravu

  • Cirok možno použiť ako prílohu k mäsu, ako súčasť zeleninových šalátov, polievok či kaší. Samozrejme, pridať sa dá napríklad aj do placiek.
  • Skôr, ako sa pustíme do prípravy ciroku, namočíme ho na niekoľko hodín do vody. Potom ho pripravíme vo vode na miernom ohni v pomere 1:2, čiže na jeden diel ciroku použijeme 2 diely vody. Môžeme pridať aj malé množstvo oleja.
  • Okrem toho možno zrniečka ciroku zomlieť a použiť ako múku, ktorá zvýši výživovú hodnotu sladkých či slaných dezertov.
  • Zrniečka sú skvelé aj na prípravu pukancov – stačí ich dať na horúcu panvicu.
  • Zohnať sa dá aj cirokový sirup, ktorý môže predstavovať alternatívu k trstinovej melase, čiže slúžiť ako zdravšie sladidlo.


Mirka