Červená repa –  zelenina pre zdravie

Červená repa – zelenina pre zdravie

Červená repa môže hlavne v zimnom období výrazne podporiť zdravie. Je pomerne dostupná, nie je finančne náročná a hlavne je zdravá.

Pôvod:
Červená repa je považovaná za potravinu, ktorá bola známa už v stredoveku, za jej pôvod sa považuje Stredomorie. V dnešnej dobe sa najviac pestuje vo východnej Európe. U nás sme ju dlho poznali ako zaváranú v sladkokyslom náleve. Dnes nachádza širšie uplatnenie aj v našej kuchyni.

Zloženie
Červená repa obsahuje bielkoviny s cennými aminokyselinami. Veľa horčíka, železa a medi. Cenný je i obsah pektínu. Červená repa je zaraďovaná medzi desať druhov zeleniny najbohatších na antioxidanty.

Prečo zaradiť červenú repu do jedálneho lístka?
Jednoznačne pre podporu zdravia, pre vysoký obsah horčíka a draslíka je vhodná pre ľudí s chorobami srdca a ciev. Z dostupných zdrojov sa dozvedáme, že má zo všetkých druhov zeleniny najvyšší obsah železa a medi, ktoré sú dôležité pre krvotvorbu. Zaujímavá je i obsahom kremíka, ktorý je tiež nazývaný minerálom krásy. Obsah pektínu zase podporuje vylučovanie cholesterolu, olova a rádioaktívnych látok z organizmus.

Využitie v kuchyni
Červená repa má zvláštnu špecifickú chuť, nemusí si ju hneď každý obľúbiť. Tí, čo jej prišli na chuť, hovoria, že im pohládza zdravie a stimuluje chuťové bunky. Dnes je k dispozícii nesmierne množstvo receptov od šťavy z červenej repy, cez nátierky, šaláty, polievky i hlavné jedlá. Využitie je naozaj veľké, je na nás, pre aký spôsob úpravy sa rozhodneme. A ešte jedno využitie- maľovanie vajíčok. Stačí dať povariť trochu červenej repy, odvar vychladiť a ponoriť do neho vajíčka vyfúknuté alebo varené v šupke a máme vymaľované.

Ako si červenú repu dávkovať?
Aj tu platí „všetko s mierou.“ Neodporúča sa zjesť viac ako 200 g denne alebo vypiť 100 ml šťavy. Červená repa nie je vhodná pre ľudí, ktorí trpia močovými kameňmi a tiež pre diabetikov, vzhľadom k tomu, že obsahuje pomerne veľa sacharózy. Ak konzumujeme červenú repu, treba si uvedomiť, že dochádza k sfarbeniu stolice a moču do červena. Netreba panikáriť. Opak je pravdou, znamená, že obličky a trávenie sú v poriadku.

Určite sa oplatí červenú repu zaradiť do jedálneho lístka. Dodá vitamíny, minerálne látky, očistí telo a posilní imunitný systém.

Autor: Anna