Bojíte sa starnutia? Jedzte týchto 8 anti-aging potravín!

Bojíte sa starnutia? Jedzte týchto 8 anti-aging potravín!

Ľudia sa odnepamäti snažia nájsť spôsob, ako spomaliť proces starnutia. Zdá sa, že najlepšie funguje zdravý životný štýl, ktorý zahŕňa zdravú a vyváženú stravu, dostatočný pitný režim, pravidelný pohyb, kvalitný spánok a, samozrejme, pozitívny prístup k životu.

Dôležitú úlohu v tomto smere teda zohráva aj to, čo si servírujeme na tanier. Pokiaľ si chcete mladosť a vitalitu udržať čo najdlhšie, snažte sa do svojho jedálnička prepašovať čo najviac týchto potravín. Ktoré sú top bojovníkmi proti starnutiu?

1. Avokádo

Avokádo je jednou zo superpotravín, ktorá je bohatá nielen na nenasýtené mastné kyseliny, ale aj fytochemikálie, ako napríklad luteín či zeaxantín, dôležité pre zdravý zrak. Ak chcete dobre vidieť do vysokého veku a mať zdravé srdce, stavte práve na túto potravinu.

2. Kurkuma

Kurkuma je po stáročia využívaná ako skrášľovací prostriedok. Jej hlavná zložka, teda kurkumín, má schopnosť bojovať proti starnutiu mozgu, kĺbov a proti neurodegeneratívnym stavom, ako sú Alzheimerova Parkinsonova a Huntingtonova choroba.

3. Bobuľové ovocie

Čučoriedky, černice, maliny, ríbezle... Zaradenie týchto šťavnatých ovocných plodov do jedálneho lístka je jednou z účinných foriem, ako spomaliť starnutie organizmu. Toto ovocie je totiž bohaté na antioxidanty – antokyány bojujúce proti voľným radikálom.

4. Cesnak

Cesnak disponuje protizápalovými, antibakteriálnymi a protiplesňovými účinkami. Okrem toho posilňuje činnosť imunitného systému a znižuje krvný tlak. Výbornou voľbou je konzumácia čerstvého cesnaku prostredníctvom cesnakovej nátierky, alebo si môžete doma pripraviť cesnakový prášok – cesnak jednoducho usušte a zomeľte na prášok. Takto ho budete mať kedykoľvek k dispozícii.

5. Zelená listová zelenina

Brokolica, kapusta, kel, špenát, zeler, rukola či čakanka sú skvelou voľbou na spestrenie jedálneho lístka a spomalenie starnutia organizmu. Obsahujú chlorofyl a mnoho ďalších biologicky aktívnych látok. Bonusom je, že sú takmer bez kalórií. 

6. Červené víno

Pravidelné a striedme pitie červeného vína sa spája s dlhovekosťou. Je to hlavne vďaka resveratrolu pochádzajúceho zo šupiek červeného hrozna. Jedná sa o antioxidant zo skupiny polyfenolov, ktorý sa dáva do súvislosti so znížením cholesterolu a bojom proti starnutiu organizmu.

7. Orechy

Denne by sme si mali dopriať aspoň za hrsť orechov, pretože do tela dodajú prepotrebné mononenasýtené a polynenasýtené mastné kyseliny, vitamíny skupiny B, vlákninu a mnoho ďalších biologicky aktívnych látok. Spájajú sa s nižším rizikom vzniku kardiovaskulárnych ochorení, cukrovky i neurodegeneratívnych ochorení.

8. Losos

Losos a ďalšie tučné ryby obsahujú predovšetkým protizápalové omega-3 nenasýtené mastné kyseliny. Známe sú aj vitamínom D, ktorý je potrebný pre zdravé kosti, zuby i dobrú náladu. Losos však obsahuje aj astaxantín patriaci do skupiny karotenoidov. Vďaka nemu má losos svoju peknú červeno-ružovú farbu. Tento antioxidant sa, okrem iného, spája so spomalením starnutia.


-w-