Bazalka – celosvetovo obľúbená korenina

Bazalka – celosvetovo obľúbená korenina

 

Vábivá aróma bazalky je nezameniteľná. Okrem toho, že je celosvetovo obľúbenou koreninou, disponuje aj zaujímavými liečivými vlastnosťami. Nezabudnuteľné spojenie bazalky, píniových orieškov a parmezánu by vo svete len ťažko hľadalo konkurenciu.
Ak doposiaľ nemáte kvetináč s „kráľovskou“ bazalkou vo svojej kuchyni, napravte to. Čerstvá bazalka je veľmi cenná a navyše svojimi okrúhlymi lístkami spríjemní prostredie v kuchyni.
Zaujímavosťou je, že existuje asi 60 druhov bazalky, ktoré disponujú výnimočnou chuťou. Pôvod bazalky sa odhaduje ťažšie, pravdepodobne pochádza z oblasti Indie, Ázie a Afriky. V minulosti boli obdobia, keď patrila do kategórie uctievaných rastlín.
 
Flavonoidy a éterické oleje v bazalke pozitívne vplývajú na zdravie
Bazalka obsahuje cenné flavonoidy, ktoré majú moc ochraňovať bunky pred poškodeniami spôsobenými voľnými radikálmi. Éterické oleje zasa disponujú antibakteriálnymi vlastnosťami. Napríklad eugenol je známy protizápalovými účinkami a nachádza sa aj v niektorých liekoch s protizápalovými účinkami.
Cennou zložkou bazalky je vitamín A. Horčík pozitívne vplýva na srdcovo-cievny systém. Nesmieme zabudnúť na pomerne bohatý obsah železa, vápnika, draslíka a vitamínu C.
Bazalka má pomerne široké spektrum účinkov. Podieľa sa na zvyšovaní krvného tlaku a zlepšení trávenia. Bazalka pomáha lepšie zvládať stresové situácie a nervozitu. Je nápomocná pri bolestiach hlavy a prechladnutí. Bazalka sa používa ako liek určený proti bolesti žalúdka, nadúvaniu a kŕčom.
 
Využitie bazalky v kuchyni
Jednoznačná rada znie, že bazalka je najlepšia v čerstvej forme. Lístky zdravej rastlinky sú sýtozelenej farby. Ak sú žlté, prípadne hnedé, o rastlinku sa nestaráte vhodne.
Ak sa rozhodnete pre sušenú verziu, vyberajte kvalitné koreniny v špecializovaných obchodoch s koreninami. Pri nákupoch v supermarketoch hľadajte ekologicky pestovanú bazalku, kde existuje predpoklad zachovania dôležitých látok.
Bazalka je ako korenina vhodná na dochutenie šalátov, omáčok či hydiny.
 
Pripravte si spolu s nami úžasné pesto
Príprava je veľmi jednoduchá. Rozmixujte 25 lístkov čerstvej bazalky s ôsmimi polievkovými lyžicami panenského olivového oleja. Pridajte píniové oriešky, pretlačený cesnak a 50 g parmezánu. Dochuťte soľou a čiernym korením. Pesto je skvelé napríklad k cestovinám.
 
Prajeme dobrú chuť!
Foto: freedigitalphotos.net /Carlos Porto
 
MIMI