Antioxidanty - TOP 20

Antioxidanty - TOP 20

 Zostavili sme pre Vás rebríček top 20 antioxidantov, ktoré by nemali chýbať na Vašom jedálnom lístku.


   *1 .   SUŠENÉ SLIVKY

* Živiny: vitamíny A, B3 a B6, draslík, železo, vláknina
* Účinok: V množstve antioxidantov neprekonateľne vedú. Okrem toho sú bohatým zdrojom vlákniny, pomáhajú udržiavať pod kontrolou krvný tlak, chránia srdce, podporujú mozgovúčinnosť, dodávajú energiu, predchádzajúúnave, zlepšujú rast vlasov a prospievajú pleti i očiam.

   *2 .   HROZIENKA

* Živiny: vitamíny skupiny B, draslík, prírodný cukor, vláknina
* Účinok: Pri namáhavej telesnej či duševnej práci vám dodajú energiu rýchlosťou blesku. Sú ideálnou maškrtou, pretože obsahujúľahko stráviteľné cukry, kopec zdraviu prospešných látok, ničia voľné radikály a podporujú peristaltiku čriev.

   *3 .   ČUČORIEDKY

* Živiny: vitamíny C a E, betakarotén, myrtilín, železo, vláknina
* Účinok: Najdôležitejšou zložkou čučoriedok je myrtilín, teda rastlinné farbivo s antioxidačným účinkom, ktoré chráni pred rakovinou a degeneratívnymi ochoreniami. Modrofialové bobule pôsobia priaznivo aj na hladinu cukru v krvi, regulujú trávenie, zlepšujú mozgovúčinnosť a sú lahôdkou pre oči.

   *4 .   ČERNICE

* Živiny: vitamíny C, E, kyselina listová, mangán, salicyláty, flavonoidy
* Účinok: "Čierne maliny" predchádzajú starnutiu pokožky a srdcovým ochoreniam. Sú bohatým zdrojom salicylátov - aktívnych zložiek, ktoré sa nachádzajú v acylpyríne a pomáhajú bojovať s infekciami. Niektoréštúdie ukázali, že salicyláty majú aj protirakovinové vlastnosti.

   *5 .   RUŽIČKOVÝ KEL

* Živiny: vitamíny A a C, železo, sinigrín
* Účinok: Ružičkový kel je veľmi vhodnou potravinou pri detoxikácii organizmu, pretože zvyšuje hladinu antioxidantu glutatiónu, ktorý pomáha pečeni zbavovať sa jedov. Sinigrín zabíja bunky, ktoré majú sklon stať sa
rakovinovými.

   *6 .   BRUSNICE

* Živiny: vitamíny A a C, triesloviny, organické kyseliny, minerálne soli
* Účinok: Pôsobia dezinfekčne pri zápaloch obličiek a ochoreniach močového mechúra i močových ciest. Obsahujú látku, ktorá znemožňuje baktériám uchytiť sa v bunkovej výstelke, čím im bráni množiť sa. Okrem toho bojujú proti rakovine, infarktu a chorobám srdca.

   *7 .   JAHODY

* Živiny: vitamíny B6 a C, betakarotén, mangán, kyselina listová a elagová
* Účinok: jahody sú vynikajúcou zásobárňou vitamínu C (citrón sa môže pred nimi skryť), ktorý je nevyhnutný pri tvorbe kolagénu. Kyselina listová a elagová majú silné antikarcinogénne a protizápalové vlastnosti.

  *8 .   ŠPENÁT

* Živiny: vápnik, horčík, zinok, karotenoidy, vitamíny skupiny B, vitamín C
* Účinok: Ak si ho budete servírovať pravidelne, spoľahlivo vás ochráni pred voľnými radikálmi a zaktivuje vaše črevá. 50 g špenátu pokryje dennú dávku horčíka, ktorý posilňuje srdce a cievy, aktivuje látkovú premenu a v súhre s vápnikom predchádza predčasnému rednutiu kostí.

   *9 .   MALINY

* Živiny: vitamín B3 a C, kyselina listová, železo, mangán, flavonoidy, antokyaníny
* Účinok: Vysoký obsah vitamínu C posilňuje imunitu a pomáha predchádzať mnohým neduhom, od srdcových chorôb až po očné problémy. Maliny účinne chránia aj pred baktériami a vírusmi, majú protizápalové vlastnosti a zabraňujú nepriaznivým zmenám v bunkách. Patria k najlepším ovocným zdrojom vlákniny a podporujú trávenie.

   *10 .   LUCERNA SIATA

* Živiny: vitamíny skupiny B, vitamíny A, C a E, vápnik, horčík, fosfor, draslík, kremík, zinok
* Účinok: Lucernové klíčky sú veľmi ľahko stráviteľné a nabitéživinami, ktoré ocenia Každá bunka nášho tela musí denne odolávať približne12 000 atakom voľných radikálov. najmä vaše oči, pokožka, srdce, nervy, mozog a imunitný systém. Lucerna je vhodná aj pre večne vyčerpaných, pretože odstraňuje duševnú i fyzickúúnavu. Okrem toho zabraňuje predčasnému vypadávaniu vlasov.

    * 11 .   BROKOLICA

* Živiny: vitamíny skupiny B, vitamín C, betakarotén, vápnik, železo, zinok
* Účinok: Okrem toho, že disponuje ochrannými látkami, ktoré pôsobia ako lapače radikálov, sa brokolica preslávila ako vynikajúci spevňovač kostí - dokonca lepší než jogurt. Má silné protirakovinovéúčinky, chráni pred infekciami a priaznivo vplýva na oči, kožu i nervy.

   * 12 .   ČERVENÁ REPA

* Živiny: železo, mangán, draslík, kremík, betakyanín, vláknina
* Účinok: Vynikajúco prečisťuje krv a má protirakovinové vlastnosti. Podporuje prirodzenú obranyschopnosť organizmu tým, že napomáha regeneráciu bielych krviniek. Charakteristickú tmavočervenú farbu repe dodáva silný antioxidant betakyanín.

   *13 .   AVOKÁDO

* Živiny: vitamíny skupiny B, vitamíny C a E, karotenoidy, draslík, zinok, luteín
* Účinok: Výborne vyživuje pokožku a pomáha ju udržiavať jemnú a pružnú. Vysoký obsah omega-3 mastných kyselín odďaľuje tvorbu vrások a podporuje činnosť mozgu. Antioxidant luteín sa osvedčil ako prevencia očných a srdcovo-cievnych ťažkostí.

   *14 .   GRAPEFRUIT

* Živiny: vitamín C, betakarotén, kyselina listová, lykopén, draslík, flavonoidy, vláknina
* Účinok: Už polovica grepu na raňajky vám zlepší náladu, oživí imunitný systém a podporí trávenie. Veľké množstvo vlákniny zbaví telo jedovatých látok a zníži hladinu cholesterolu. Pri dlhodobejšom pojedaní grapefruitov stratíte aj pár nežiaducich "kilečiek".

   *15 .   ČERVENÁ PAPRIKA

* Živiny: vitamín C a E, betakarotén, vitamíny B1, B2 a niacín, selén, zinok
* Účinok: Neobyčajne vysoké množstvo vitamínu C, A a E robí z papriky
obranného špecialistu, ktorý nedášancu prechladnutiu, nádche ani chrípke. Paprika zároveň bojuje proti všetkým príznakom starnutia, vrátane degenerácie kože, chráni pred problémami s pamäťou a očnými ochoreniami.

 *16 .   ČEREŠNE

* Živiny: vitamín C, draslík, vápnik, horčík, kvercetín, kyselina elagová
* Účinok: Zapamätajte si, že čím tmavšie plody zoženiete, tým väčšiu porciu minerálnych látok dostane vaše telo. Čerešne prečisťujú krv a odvodňujú, vďaka čomu chránia srdce, krvný obeh, pečeň i obličky. Antokyaníny podporujú imunitu, kyselina elagová sa stará o zdravie pleti a vlasov.

   *17 .   KIVI

* Živiny: vitamíny B, C, E, luteín, draslík, vláknina
* Účinok: Pomáhajú predchádzať mnohým chorobám spojeným s vyšším vekom, od vysokého krvného tlaku až po nespavosť a vyčerpanosť. Vysoký obsah vlákniny podporuje trávenie a znižuje hladinu cholesterolu.

   *18 .   FAZUĽA

* Živiny: kyselina listová, železo, mangán, draslík, bielkoviny, vláknina
* Účinok: Kto by o nej povedal, že sa umiestni v top dvadsiatke potravín bohatých na antioxidanty! Okrem toho je vynikajúcim zdrojom bielkovín, ktoré sa starajú o vyrovnanú hladinu energie a udržiavajú bunkyv dobrom stave.

  *19 .   CESNAK

* Živiny: vitamíny B6 a C, vápnik, síra, s-alylcysteín
* Účinok: Strúčik cesnaku je lepší ako antibiotiká, pretože si bez vedľajších účinkov dokáže poradiť s baktériami a hubami. Popritom upravuje hladinu tukov, cholesterolu a výborne zrieďuje krv, čím znižuje nebezpečenstvo infarktu. Síra asistuje pri tvorbe nových buniek a uchováva mladistvý vzhľad pokožky, vlasov a nechtov. S-alylcysteín zas pôsobí proti rakovine.

   *20 .   SEZAMOVÉ SEMENÁ

* Živiny: vitamíny skupiny B, vitamín E, vápnik, železo, horčík, zinok, omega-6 a omega-9 mastné kyseliny
* Účinok: Napriek tomu, že majú miniatúrne rozmery, stali sa symbolom nesmrteľnosti a starobylosti Indie. Sezam omladzuje, vyhladzuje vrásky, pomáha organizmu vyrovnať sa so stresom, podporuje imunitu, aktivuje činnosť nervov, mozgu a posilňuje srdce i kosti.