Ako sa stravovať cez horúce letné dni?

Ako sa stravovať cez horúce letné dni?

Vysoké letné teploty majú vplyv aj na naše stravovanie. Cez leto nám menej chutia práve nezdravé jedlá a viac si doprajeme čerstvého sezónneho ovocia a zeleniny. Ako sa ale stravovať cez horúce letné dni, ak nechcete, aby vás trápili tráviace ťažkosti?

Nezabúdajte na zdravé raňajky

Ráno robí deň a v lete to platí dvojnásobne. Ráno, kedy ešte nie je tak teplo, by sme si mali dopriať vyváženú stravu bohatú na vitamíny a minerály, ktoré naše telo potrebuje. Odporúčame vám vyhýbať sa ťažkým jedlám a ak sa dá, tak aj pečivu. Robievajte si ovocné/zeleninové smoothies, poprípade jedávajte biely jogurt s neochutenými ovsenými vločkami alebo chia semiačkami. Ak mávate ráno málo času na prípravu jedál, vyskúšajte zdravú raňajkovú zmes Hryzku. Je to naturálna bezlepková aktivovaná raňajková zmes, ktorej príprava vám nebude trvať viac ako pár minút. Nájdete v nej orechy, semienka, exotické ovocie goji a bezlepkové obilniny. Je ľahko stráviteľná a nepredstavuje žiadnu záťaž pre metabolizmus.
Nikdy nevynechávajte raňajky – sú základným jedlom dňa.

Mäso na prírodné a zeleninové šaláty

Na obed si doprajte ľahko stráviteľné jedlo – odporúčame na prírodno robené mäso (chudé), ryby a zeleninový šalát z čerstvej zeleniny. Samozrejme, môžete si dopriať aj zemiaky, poprípade ryžu. Ľahšie stráviteľné sú však zeleninové šaláty, čo oceníte cez extrémne teplá, kedy váš žalúdok nebude chcieť prijímať ťažšie stráviteľné potraviny. Zelenina a ovocie je navyše základná potravina jedálničeka vegetariánov, preto ak ste niekedy ochutnali vegetariánsku stravu a zapáčila sa vám, tieto kombinácie jedla (mäso a šalát) vás nezaskočia.

Menšie porcie

Nejedzte zbytočne veľké porcie. Váš žalúdok ich nepríjme. Jedzte často, pravidelne a hlavne menšie porcie. To neplatí len cez leto, ale všeobecne. Do jedálnička zahrňte viac sezónnych potravín a nezabúdajte ani na pitný režim. V lete vám odporúčame jesť nektárinky, broskyne, marhule, červenú a žltú dyňu (melóny).
Dôležitá je aj rýchlosť konzumácie jedál. Ak si nesadnete za váš dizajnový jedálenský stôl a budete jesť „za pochodu“, váš žalúdok vám dá jasne najavo to, že sa mu tento spôsob stravovania nepáči. Jedzte pomaly, dostatočne prežúvajte a uvidíte, že sa vyhnete tráviacim ťažkostiam.