7 tipov, ako sa stravovať počas zimy

7 tipov, ako sa stravovať počas zimy

Tipy nielen pre začiatočníkov, ako urobiť zimný jedálny lístok zdravším, chutnejším a pestrejším.

Počas chladných mesiacov roka sa mnohí z nás cítia skleslo, podráždene. Zároveň sme náchylnejší na ochorenia. Prevenciou týchto stavov je zdravý životný štýl, ktorého neodmysliteľnou súčasťou je aj strava.

Čo vám pomôže byť počas zimy fit po telesnej i duševnej stránke?

Presedlajte na teplé a výživné raňajky

Ak chcete do prvého jedla dňa prepašovať čo najviac výživných látok a telo zahriať, pripravte si každé ráno chutnú a výživnú kašu. Základ môže tvoriť obilnina či pseudoobilnina v celozrnnej forme. Do nej nezabudnite pridať za hrsť orechov a semien, sušené ovocie, jablká, hrušky či bobuľky rakytníka z mrazničky. Kašu dochuťte napríklad voňavou škoricou. Ak máte obavy z deficitu železa, pridajte aj za lyžičku trstinovej melasy v bio kvalite.

Nepoľavujte v príjme ovocia a zeleniny

Počas zimy je ponuka lokálneho ovocia a zeleniny obmedzená. Na spestrenie jedálnička pokojne využite aj exotickejšie druhy. Nebráňte sa konzumácii mrazenej zeleniny či sušeného ovocia bez cukru a konzervantov. Nezabúdajte na fermentovanú zeleninu. Dnes už bez problémov na trhu nájdete poctivú kvasenú kapustu od lokálnych pestovateľov bez konzervačných látok. Využite to a nadopujte sa živinami.  

Jedzte viac potravín s obsahom vitamínov C, železa a zinku

Ak vám záleží na svojom zdraví a snažíte sa riadiť odporúčaniami odborníkov, vitamín D zrejme počas zimy užívate vo forme výživového doplnku. Avšak pre fungovanie imunitného systému sú dôležité aj ďalšie živiny. Jednou z nich je železo. Nachádza sa nielen v hovädzom mäse, ale aj v hydine, fazuli, zemiakoch pečených so šupkou, kešu orieškoch, tofu či zelenej listovej zelenine. Vitamín C je zastúpený v ovocí a zelenine.

Jedzte pravidelne

Usilujte sa o pravidelnosť v stravovaní aj počas chladných mesiacov. Ak máte tendenciu vyjedať medzi hlavnými jedlami, zvýšte napríklad frekvenciu stravovania z troch na päť jedál denne.

Neopomínajte fermentované potraviny

Zdravie a aj imunita sú ukryté v črevách. Zloženie črevného mikrobiómu ovplyvňuje nielen naše zdravie, ale aj chuťové preferencie a miesta, na ktorých sa nám ukladá tuk. Urobte maximum preto, aby vo vašich črevách prevládali prospešné baktérie. Základom je jesť základné, teda minimálne priemyselne spracované potraviny, dostatok probiotík a prebiotík. Práve fermentované potraviny obsahujú prospešné črevné baktérie. Doprajte si s chuťou kefír, probiotický jogurt či fermentovanú kapustu.
Mirka