7. júl je Deň čokolády. Čo by ste mali o tejto maškrte vedieť?

7. júl je Deň čokolády. Čo by ste mali o tejto maškrte vedieť?

Zlepší náladu a pokiaľ si vyberiete kvalitnú, má aj množstvo zdravotných benefitov. Právom má dnes svoj sviatok a najlepšie ho oslávite kúskom lahodnej čokolády.
7. júla každoročne oslavujeme Svetový deň čokolády, nazývaný aj Deň čokolády. Deje sa tak od roku 2009 na počesť toho, že v roku 1550 sa v tento deň dostala čokoláda do Európy.
Pýtate sa, ako osláviť tento deň? Navštívte svoju obľúbenú kaviareň a doprajte si poriadne čokoládový dezert alebo horúcu čokoládu so šľahačkou. Ak máte doma deti, venujte im kúsok kvalitnej čokolády a niečo si prečítajte o jej histórií a zdravotných benefitoch. Ak sa vám nechce nikam chodiť a vymýšľať nič špeciálne, jednoducho si pohodlne sadnite, vložte do úst kúsok lahodnej čokolády a užívajte si to.
Čokoládu miluje každý
Len ťažko by sme medzi nami hľadali človeka, ktorý nemá rád čokoládu. Z času na čas si na nej rád pochutná každý. Podľa štatistík čokoládu miluje 9 z 10 ľudí a 1 miliarda ľudí na svete si ju dopraje každý deň.
Môžete si ju vychutnávať aj pri chudnutí
Mnoho ľudí má kvôli konzumácii čokolády alebo čokoládových dobrôt výčitky svedomia. Jedná sa najmä o tých, ktorí sa snažia schudnúť. Aj v tomto prípade platí, že pokiaľ si čokoládu doprajete s mierou aj pri redukcii hmotnosti, bude sa vám chudnúť ľahšie.
Dôležité je stanoviť si, koľko čokolády si môžete dať a pri akej príležitosti, napríklad za odmenu. Podľa odborníkov takýmto spôsobom schudnete viac, ako keď si čokoládu budete zakazovať alebo jej konzumáciu dávať dokopy s pocitmi viny. Podľa Johns Hopkins Medicine ženy, ktoré si spájali konzumáciu čokolády s výčitkami svedomia, mali menší úspech pri dlhodobom i krátkodobom udržiavaní hmotnosti, bojovali s pocitmi bezmocnosti a straty kontroly, nezdravými stravovacími návykmi, s väčšou nespokojnosťou so svojím telom a so zníženou kvalitou života.
Najzdravšia je horká čokoláda
Ak milujete čokoládu a záleží vám na zdraví, ideálnom voľbou je horká čokoláda s obsahom kakaa minimálne 70 percent. Platí, že čím viac kakaa obsahuje, tým viac zdravotných benefitov z nej máte. Ktoré výhody pravidelnej konzumácie čokolády stoja za povšimnutie?
Horká čokoláda zabraňuje trombocytom, aby sa zhlukovali a vytvárali krvné zrazeniny. Čiže má podobné účinky ako aspirín, ale bez vedľajších účinkov. Ak teda chcete predchádzať infarktu a mŕtvici, dodržiavajte zásady zdravého životného štýlu a jedzte horkú čokoládu. Zároveň má čokoláda priaznivý vplyv na hladinu cholesterolu a disponuje protizápalovými vlastnosťami. Opomenúť nemožno ani to, že zlepšuje funkcie mozgu, pomáha so zvládaním stresu a zlepšuje náladu.
Mirka