10 mini tipov, ako jesť v lete zdravo a štíhlo

10 mini tipov, ako jesť v lete zdravo a štíhlo

Na jednej strane k letu neodmysliteľne patria zmrzlina, nanuky, ľadové drinky a grilované pochúťky. Ak to však s nimi preženieme, môžeme sa o niekoľko týždňov pasovať s kilami navyše. Na druhej strane je k dispozícii veľa druhov ovocia a zeleniny, ktoré sú zdravé i chutné.

Chcete využiť letné mesiace nielen na oddych, ale poprípade aj niečo zhodiť? Skúste to s našimi tipmi.

1. Doprajte si veľa vlákniny

Dospelý človek by mal denne skonzumovať 25 – 30 g vlákniny – má výbornú sýtiacu schopnosť, prospieva črevám a znižuje hladinu cholesterolu. Zdrojom vlákniny sú ovocie, zeleniny, strukoviny, orechy i semiačka.

2. Jedzte pestrofarebnú zeleninu a ovocie

Leto je ideálne na doplnenie živín do organizmu. Ovocie a zelenina sú bohaté aj na prepotrebné antioxidanty, ktoré chránia bunky pred poškodením. V zelenine a ovocí žltej, oranžovej a červenej farby nájdete karotenoidy, v zelených plodoch chlorofyl, v modrých a fialových antokyány.

3. Na raňajky si naservírujte komplexné sacharidy

Zabudnite na biely chlieb a pečivo, voľte celozrnné. Dobrou voľbou sú tiež rôzne kaše z celých zŕn, ktoré môžete dochutiť ovocím, orieškami a semienkami. Takéto raňajky vás výborne zasýtia na dlhý čas a vyhnete sa prejedaniu.

4. Dopĺňajte do tela tekutiny aj ovocím a zeleninou

V lete je pitný režim obzvlášť dôležitý. Okrem čistej vody si môžete dožičiť aj neperlivé minerálne vody, ktoré doplnia do tela „vypotené“  elektrolyty, ako horčík, draslík či sodík. Zdrojom tekutín je však aj ovocie a zelenina. Výbornou voľbou sú uhorky, cukety či melón.

5. Neopomínajte v jedálnom lístku ryby

Kvalitné tučné ryby, ako napríklad losos či tuniak, sú zdrojom protizápalových omega-3 nenasýtených mastných kyselín a takisto bielkovín. V kombinácii so zeleninou sú výbornou voľbou na letný obed či večeru.

6. Zabudnite na ťažké dressingy

Jesť v lete majonézu či tatársku omáčku je riziko. Nehovoriac o tom, že sú nezdravé. Pripravte si radšej vždy čerstvý dressing doma. Skvelou surovinou na prípravu domáceho dressingu je grécky jogurt, ktorý stačí dochutiť cesnakom, olivovým olejom a bylinkami.

7. Pred každým jedlom si dajte pohár čistej vody

Niekedy si smäd nesprávne zamieňame za hlad a navyše voda skvelo zaplní žalúdok, v dôsledku čoho človek zje menej. To sa oplatí, čo poviete? 

8. Z alkoholových drinkov preferujte víno a pivo

Ak si chcete dať pohárik nejakého alkoholu, vyhnite sa sladkým likérom či iným ťažkým alkoholovým nápojom. Zdravšou alternatívou je víno, poprípade pivo. Samozrejme, nezabúdajte na striedmosť.

9. Naplánujte si dopredu, čo budete jesť

Ak máte toho počas dňa veľa, môže sa veľmi rýchlo stať, že v snahe ušetriť čas siahnete po niečom nezdravom z firemného bufetu. Naopak, keď budete mať so sebou v dózičke zdravý a chutný pokrm, vyhnete sa nezdravému maškrteniu.

10. Dajte zelenú grilovanej zelenine a chudému mäsu

K letu neodmysliteľne patrí grilovanie s rodinou alebo priateľmi. Prečo si neugrilovať baklažán alebo kuracie mäso? S bylinkami a olivovým olejom budú chutiť božsky. Klobásky, slaninku a ďalšie mastné jedlá nechajte ostatným.


-w-