Stromček s vôňou lesa alebo bez?

(zahorackenovinky.sk)

 Rok čo rok sa vedú polemiky o vianočných stromčekoch. Lepšie povedané o tom, čo je ekologickejšie –živý vianočný stromček alebo umelý. Z obyčajných ľudí sa stávajú experti na problematiku ekológie, ktorej výsledok či názor je podmienený tým, čo sami preferujú. Ako to teda s tými stromčekmi vlastne je.

 
Živé stromčeky, ktoré ponúkajú veľké obchodné reťazce nie sú narýchlo vysekané stromy z lesa, ale stromčeky pestované presne pre tento účel. Pestujú sa v lesných škôlkach a systematicky sa vyrubujú. Teda masívne klčovanie lesa tu naozaj nehrozí. Ak sa rozhodnete pre živý stromček, nezabudnite na pár dôležitých pokynov. Pri výbere stromčeka zohľadnite priestor, kde bude stromček umiestnený, aby ste potom zbytočne nepílili vetvičky, ktoré sa vám nezmestia do vyhradeného priestoru. Taktiež nezabudnite na stojan, najlepší je ten, kde je možnosť regulovať uchopenie stromčeka. Pri širšom kmeni len uvoľníte svorky, ktoré ho držia, pri užšom, naopak, pritiahnete. Prihliadať však musíte i na ihličie, ktoré opadáva. Najdlhšie z ihličnatých stromčekov vydrží borovica. Smutnou správou je však to, že po Vianociach tieto stromčeky „zdobia“ len odpadkové kontajnery.
Ďalšou alternatívou živého stromčeka je umelý. Keďže hlavná zložka, z ktorej sa umelý stromček vyrába, je ropa, o ekológii je asi zbytočné hovoriť. Naproti tom však kvalitný umelý stromček vám bude slúžiť roky. Jeho vzhľad je na nerozoznanie od živého. Väčšinou je súčasťou balenia i stojan, takže užžiadne osekávanie kmeňa, či jedličiek a žiadne opadané ihličie. Pozor na lacné alternatívy, ktoré nevyzerajú dobre a po určitom čase sa vám začnú rozpadávať pred očami. Vôňu ihličia však nahradiť nedokážeme, nič nie je dostatočne autentické.
Ako sa teda rozhodnúť? Zvoliť voňavý stromček z lesnej škôlky, ktorý rástol pár rokov a skončil po dvoch týždňoch na smetisku, alebo plastový stromček bez vône, ale s využitím na niekoľko rokov. Výber ostáva teda na nás, ani v jednom ani v druhom prípade nemožno jednoznačne povedať, čo je ekologickejšie.
 
Slavomíra H.