
Zemiaky sú jednou z hlavných súčastí nášho jedálneho lístka. Obsahujú až 25 percent škrobov a vláknin, z nerastných látok najmä draslík a fosfor. Ďalej asi 3 % rastlinných bielkovín, vitamín A, B, ale najmä C, ktorý e mimoriadne cenný najmä v zime.
Na kvalitu zemiakov a stratu vitamínu C má veľký vplyv ich správne uskladnenie. Najdôležitejšia je teplota. Ideálna je asi 5 °C. Pri teplote -1 °C zemiaky sladnú, škrob sa mení na cukor. Pri 8 stupňoch začínajú klíčiť a pri 15 stupňoch hnijú. Potrebujú aj tmu, sucho a dostatok vzduchu, nie však prievan, potom totiž ľahko vysychajú. Najlepšie ich uskladníme, ak sú v dvoch vrstvách na policiach.
- Zelené zemiaky odstraňujeme celé, nestačí iba zelenú časť vykrojiť. V celom zemiaku je totiž obsiahnutý jedovatý solanín.
- Niekedy sa môže stať, že potrebujeme uvariť v šupke zemiaky rôznych veľkostí. Dovaria sa nám súčasne, ak veľké prepichneme ihlicou na pletenie.
- Zemiaky v šupke lepšie očistíme, ak ich hneď po dovarení opláchneme studenou vodou.
- Skoré zemiaky, ktoré nazývame aj nové, síce - škrabeme, ale vkladáme ich vždy do vriacej vody. Z čerstvých zemiakov sa dá odstrániť šupka aj drsnou hubkou na riad.
- Ak sa nám nové zemiaky nedajú dobre oškriabať, namočíme ich na chvíľku do slanej vody.
- Ak sme kúpili zemiaky, ktoré sa ľahko rozvaria, môžeme tomu čiastočne zabrániť, ak ich vložíme do vriacej vody, pričom soľ pridáme až neskôr. Varíme len 15 minút, potom ich necháme v pare.
- Niekedy potrebujeme zo zemiakov, ktoré sa ľahko rozvaria, urobiť šalát. Zlejeme vodu pred dovarením a necháme stáť v pare. Potom ich ponoríme do studenej vody. Stuhnú a budú sa dať ľahko krájať.
- Ak chceme mať zemiaky rovnomerne uvarené, nevaríme ich nikdy na prudkom ohni. Ak do vody pridáme lyžičku tuku, uvaria sa rýchlejšie.
- Pri varení nemá voda prevyšovať zemiaky o viac než 1 cm.
- Cenný vitamín C sa varom stráca. Najviac sa uchová, ak varíme zemiaky v šupe. Najviac sa naopak stratí, ak varíme zemieky ošúpané a nakrájané na štvrtinky.