Chystáme jedlo len pre jedného

 

V živote človeka prichádza obdobie, keď z rôznych dôvodov si začne pripravovať jedlá len pre seba. Nemusí to byť len vtedy, ak človek natrvalo zostane sám. Občas treba pre niektorého člena rodiny pripraviť špeciálnu diétu, kde-tu sa z nás stanú takzvaní slamení vdovci, či vdovy.
 
Ten, kto je zvyknutý na väčší počet stravníkov, si na takú zmenu často nevie zvyknúť a výsledky snaženia potom sú nanič, nehľadiac na určité ekonomické straty. Predovšetkým si musíme zaobstarať primeraný riad, zodpovedajúci množstvu spracúvanej suroviny. Ťažko si pochutíme, ak kúsok mäsa  pripravujeme v hrnci či panvici určenej pre štyri porcie. Buď vyschne,  alebo sa pri potrebnom podlievaní vymáča a nebude nám chutiť. Takisto platňa tepelného zdroja musí byť úmerná dnu nádoby. Veľmi neekonomické je využívať na pečenie veľkú rúru. Ideálne sú remosky, panvice alebo minirúry. Ak sa nám neoplatí niečo podobné si na kratší čas kúpiť, dbáme o to, aby sme sporákovú rúru maximálne využili. To znamená, že v nej spolu s mäsitým jedlom pripravujeme oddelene aj zemiaky, zeleninu či polievku.
Výhodné je zostavovať jedálny lístok tak, aby jedlo mohlo slúžiť ako základ pre ďalšie. Ak si napríklad uvaríme viac prílohových cestovín, môžeme ich na druhý deň zapiecť s mäsom či hubami. Zo zvyšku guláša urobíme výdatnú polievku, z nedojedenej kapusty urobíme hoci polievku. Z časti cesta na zemiakové knedlíky môžu byť zemiakové placky alebo šišky atď. Takýto stravovací poriadok sa veľmi vyplatí a pri troche fantázie prinesie aj nečakané chuťové zážitky. Takisto pre osamelo žijúcu osobu je dôležitá mraznička. Vďaka nej nebudeme jesť jedno jedlo trikrát za sebou, ak ho pripravíme viac, ale dáme si ho podľa chuti až o nejaký čas. Určite sa zíde aj malá mikrovlnná rúra, hoci tá najjednoduchšia a najlacnejšia. V krátkom čase sa v nej všetko rozmrazí a zohreje a pri úprave malých porcií nehrozí nebezpečenstvo pripálenia.
Pri zaváraní tiež pamätáme na toho, pre koho je výrobok určený. Načo skladovať v chladničke otvorené veľké fľaše, keď malé by stačili a ich obsahu nehrozí zbytočné riziko, že sa pokazí. Väčšie balenie rôznych potravín býva obyčajne cenovo  výhodnejšie. Ak sa teda rozhodneme preň, časť dobre uskladníme, najlepšie do mrazničky. Týka sa to napríklad aj vločiek, orechov, maku a ďalších surovín, ktoré v pomerne krátkom čase žltnú, alebo ich môže  napadnúť hmyz.