Prémiové rumy lákajú jedinečnosťou, umením a vysokou kvalitou. Odkiaľ pochádzajú?

Rum sa zvykne označovať ako tekuté zlato, a to nielen vďaka svojej charakteristickej farbe. Dôvodom je jeho výnimočnosť a prémiová kvalita, ktorú ovplyvňuje aj limitovanosť edície, z ktorej pochádza. Väčšinu obľúbených rumových značiek si už dnes môžeme vychutnať aj na Slovensku, málokto však vie, odkiaľ reálne pochádzajú. Ani zďaleka totiž jediným domovom tejto zlatistej liehoviny nie je len slnkom zaliaty Karibik.

Mnohým z nás sa v súvislosti s rumom vybavia v mysli piráti. Práve vďaka nim sa vraj s „pálenkou z cukrovej trstiny“, ako rum spočiatku nazývali, oboznámilo aj britské námorníctvo a postupne aj celá Európa. Za objavením tohto zlatého moku však napriek tomu nestojí pirátska spoločnosť, ale obyčajná náhoda, ku ktorej došlo pri výbore cukru. V porovnaní s jeho pôvodným zložením sa dnes vyznačuje oveľa jemnejšou chuťou. Podľa expertov je v súčasnosti dostupných asi 16 000 druhov rumu s ohromnou chuťovou pestrosťou, v ktorej sa odráža jeho postupná cesta z Ázie cez Európu, až po finálne zakotvenie v Južnej Amerike. Ktoré lokality okrem legendárneho Karibiku sú teda považované za svetové kolísky rumu a odkiaľ pochádzajú top svetové rumy vhodné ako zberateľská trofej?

KARIBSKÁ OBLASŤ

Karibik je pôvodným rodiskom rumu, preto niet divu, že odtiaľ pochádza väčšina jeho kvalitných kúskov. Rum sa vyrába takmer v každej karibskej krajine, pričom každá z nich mu dodá svojský ráz. Jamajka, Barbados, Guadeloupe, Martinik, Dominikánska republika, Bahamy či temperamentná Kuba – to sú krajiny, ktoré sa stali synonymom známych rumových značiek ako Havana Club či Bacardi.

S chuťou viacerých prémiových karibských rumov sa už dnes môžeme zoznámiť aj na Slovensku. „Z oblasti Bahám je výnimočnou limitovaná edícia Facundo Art Deco, ktorá je jedinečným spojením histórie, zručnosti a umenia zlúčiť rumy z archívnych skladov s cieľom ukázať svetu slávnu éru Bacardi. Pravá chuť Dominikánskej republiky sa zas ukrýva v rumoch Centenario destilovaných z melasy. Zrejú starou katalánskou metódou Solera a predstavujú krásnu ukážku rozdielu toho istého rumu v jeho rozmanitej aróme a dokonalej chuti,“ hovorí Roberto Resmer, Rum & Cigar Ambassador The Cuba Libre Rum & Cigar House. O výnimočnosti rumov Centenario hovorí aj ich titul ‚Najlepšie rumy‘, ktorý si odniesli z minuloročného najväčšieho rumového festivalu v Berlíne. „Vyhodnotenie prebiehalo mimo kategórií, čo znamená, že boli vyhodnotené ako najlepšie zo všetkých zúčastnených rumov a značiek,“ dodáva Roberto Resmer, vďaka ktorému si svetovo oceňované rumy najvyššej kvality môžete vychutnať aj v podnikoch The Cuba Libre Rum & Cigar House.

STREDNÁ A JUŽNÁ AMERIKA

Do oblasti Strednej a Južnej Ameriky sa rum rozšíril z oblasti Karibiku, no napriek kratšej tradícií pochádzajú z tejto oblasti naozaj pozoruhodné kúsky. Venezuela, Guyana, Panama, Kostarika, Salvádor, Guatemala či Kolumbia sú domovom rumov, ktoré vynikajú svojou pestrosťou a kvalitou. Práve z Kolumbie pochádza aj legendárny rum Dictador, ktorého vznik sa spája s potomkom intrigánskeho španielskeho daňového úradníka prezývaného Diktátor, ktorý v Kolumbii počas 18. st. založil dodnes fungujúci liehovar Destileria Colombiana. „Jednoznačným kolumbijským skvostom je rum Dictador, v ktorom je krásne skĺbená vízia poukazujúca na rozdielnosti jedného charakteru. Jednotlivé rumy značky Dictador sa totiž odlišujú iba rozdielnosťou jednotlivých atribútov chuti, pričom celkový chuťový charakter vykazuje rovnakú škálu,“ vysvetľuje Roberto Resmer. S rumom Dictador je spojený aj jedinečný projekt 2 Masters, do ktorého sa okrem maestra Ronera Parru zapojili do dokončenia 30 až 40 ročných rumov aj majstri z iných destilérií.

ZVYŠOK SVETA

Postupom času sa rum rozšíril aj do zvyšných častí sveta. Dnes už nie je neobvyklým, ak sa s jeho destiláciou stretnete v Japonsku, na Filipínach či pri návšteve viacerých ostrovov Indického oceánu. Okrem toho sa jeho produkcii venujú aj viaceré krajiny európskeho kontinentu. Niekoľko liehovarov nájdeme napríklad na juhu Nemecka, v Rakúsku, v Dánsku, na juhozápade Francúzska či v Taliansku a Španielsku. Stredobodom záujmu európskych producentov sú pritom najmä tradičné, jemné rumy vyrábané s majstrovskou jemnosťou.

Tradícia výroby sa v prípade niektorých prémiových rumov šplhá aj na stovky rokov, vďaka čomu sú potešením pre naše chuťové poháriky, no hlavne uspokojením pre náruživých rumových zberateľov. Výhodou je, že za fľašou výnimočného Bacardi, Centaria či Dictadora nemusia precestovať polovicu sveta, pretože prvotriednu kvalitu prémiových rumov už dnes nájdeme aj na Slovensku. Ukrytá je v podnikoch The Cuba Libre Rum & Cigar House , ktoré sa po Košiciach, Bratislave a Prešove už čoskoro rozrastú aj o novú prevádzku v Žiline.


Autor fotografie:www.pixabay.com