Privítajme jeseň bez melanchólie a depresie!

Privítajme jeseň bez melanchólie a depresie!

Horúce leto ochladlo, naše vášnivé lásky zo slnečných pláží odišli za horizont a prvé kvapky dažďa prezrádzajú, že nadišla pani jeseň. Zotrvá tu snáď len chvíľu, no po nej teplejšie rozhodne nebude. Čaká nás niekoľko mrazivých, zapršaných, tmavých dní, počas ktorých len ten najväčší idealista nezatrúchli ani raz. Jeseň a zima sú, žiaľ, ako stvorené na melanchóliu, úzkostlivosť a depresiu. Nedajme sa zlomiť žiadnemu ročnému obdobiu a prekonajme jesenný smútok tými najfajnovejšími potravinami!

Vraví sa, že ak sme smutní, bez nálady a vyčerpaní pomôže nám tmavá čokoláda. Áno, pretože obsahuje fenyletylamín, hormón šťastia a radosti, ktorý sa už stáročia využíva ako prírodné antidepresívum. Zlú náladu, pesimizmus a smútok zaženiete, ak sa s chuťou zahryznete do vlašských orechov, ktoré sú bohaté na bielkoviny a omega-3 mastné kyseliny. Tie vyživujú mozog a podporujú vašu psychickú vyrovnanosť.

Zo stravy by ste rozhodne nemali vylúčiť celozrnné pečivo, tmavú ryžu, jablká, mandle, ale ani ovsené vločky, teda potraviny s vysokým obsahom vlákniny. Práve vláknina udržiava v tele stálu hladinu energie počas dňa, zabraňuje ospanlivosti, únave a s ňou spojenej zlej, depresívnej nálade. Aké je jednoduché prekonať jesenný žiaľ, však?

Tatiana Kovalčinová