Mliečne výrobky môžu spôsobovať aj problémy s pleťou

Mliečne výrobky môžu spôsobovať aj problémy s pleťou

Ak aj vy trpíte rozšírenými pórmi, čiernymi bodkami či akné a neviete, ako s nimi zatočiť, odpoveď môže byť jednoduchá. Zhoršovať stav nielen pleti, ale aj celkovej pokožky môžu mliečne výrobky. Ak máte problém s ekzémom alebo vysušením tela, skúste na čas mliečne výrobky z vášho jedálneho lístka vysadiť.

Škodia pokožke
Čoraz viac sa stretávame s názorom, že mliečne výrobky sú príčinou potravinových alergií. Telo je posiate ekzémom, či šupinatou pokožkou, čo má za následok vysušenie. Ak aj vy patríte do skupiny, ktorá konzumuje veľa mliečnych výrobkov a máte zároveň aj problémy s kožou, mali by ste sa zamyslieť. Pri konzumácii mliečnych výrobkov totiž telo vyprodukuje viac kožného mazu a to vedie k upchatým pórom či akné. Výrobky z mlieka obsahujú vysokú hladinu laktózy, ktorá môže byť v niektorých prípadoch škodlivá pre organizmus.

Zbavte sa všetkého mliečneho
Ak si myslíte, že postačí vyhodiť z chladničky mlieko a veselo si budete pochutnávať na jogurte, ste na omyle. V prípade, že chcete vidieť výsledky na svojej pokožke, mali by ste vysadiť aj všetkých mliečne výrobky ako je maslo, syry či dokonca aj zmrzlina. Mliečne výrobky ovplyvňujú hormonálnu hladinu v tele a aj stav črevnej flóry. Tiež môžu spôsobovať chronické akné, nadúvanie, ale aj obezitu. Takže, s mliekom skutočne opatrne.

Uvidíte výsledky
Výsledky neprídu zo dňa na deň, ani nečakajte zmenu za pár dní. V prípade, že už sa rozhodnete mliečne výrobky vysadiť, mali by ste zotrvať aspoň mesiac, aby ste videli zlepšenie. Skutočný výsledok však uvidíte až o štvrť roka. V takýchto prípadoch je veľmi lákavé „podvádzanie“, v podobe kúska syra či zákusku so smotanovým krémom. To všetko sa počíta a viditeľný výsledok odsúva.

Všetko sa dá nahradiť

Ak dnes nahrádzame mäso napríklad s tofu, tak nahradiť kravské mliečne výrobky bude oveľa jednoduchšie a verte, že aj chutnejšie. Nahraďte ich rastlinou variáciou. Kokosové, mandľové či ryžové mlieka sú nielen veľmi populárne, ale aj chutné na bežné pitie. Syr či jogurty nahraďte sójovými produktami. A ani masla sa nemusíte vzdať. Namiesto kravského použite obľúbené Ghí maslo, ktoré je zbavené mliečnej bielkoviny a na pečenie skúste kokosový olej.
Ak rastlinné produkty nie sú nič pre vás, skúste vymeniť produkty z kravského mlieka aspoň za ovčie či kozie syry prípadne jogurty.

Autor: Janka Radimáková