Tvorivé dielne Zuzky Vernerovej

Tvorivé dielne Zuzky Vernerovej

Piešťanské občianske združenie Kvas  sme už v našom denníku predstavili. V skratke o nich len toľko, že zmysluplná činnosť týchto prevažne mladých ľudí je zameraná  na ochranu prírody, prostredia, v ktorom žijeme, teda aj nášho mesta, ako aj na budovanie zdravých vzťahov.

Kvašáci  poriadajú  ekologické, environmentálne a komunitné akcie, do ktorých zapájajú širokú  verejnosť. Vydarené sobotné podujatie  zamerané na výrobu šperkov zorganizovala „Kvašáčka“ Lenka  Sedlačková, ktorá je však  známa aj z hnutia Greenpeace. O jej aktivitách sme mohli čítať vo viacerých periodikách a doslova si  do Piešťan odbehla  z Bratislavy. Prezradila nám, že sobotné tvorivé dielne zorganizovala s kamarátkou Zuzkou Vernerovou, ktorá vyrába bižutériu, preto, aby ľudia  trávili tvorivo, zaujímavo a užitočne svoj čas a zároveň to bola šanca pre Zuzku zviditeľniť svoju tvorbu. A teraz v skratke o samotnom podujtí.

Miestnosť v Zrnku bola popoludní v sobotu plná detí, mládeže dospelých a to  mladších aj starších ročníkov.Prišli aj skauti. Na velikánskom stole boli rozložené komponenty k výrobe šperkov. Videli sme tam korálky, retiazky, háčiky, karabínky, klieštiky skrátka všetko, z čoho sa šperk dá vytvoriť. Lektorka  Zuzka Vernerová  predvádzala a zároveń  lektorovala zúčastnených pri vzniku  a finalizácii ich  šperkov. Ľudia si zhotovovali náušníčky, náramky retiazky s príveskami a iné okrasy. Okrem toho si mali možnosť navrhnúť a zhotoviť odznak, ktorí graficky upravil Bruno Jakubec.

Na malom stolíku boli rozložene Zuzkine skvosty- ňou zhotovené šperky, akcia mala aj predajný charakter. Samozrejme že túto mladú umelkyńu sme aj vyspovedali, nakoľko nás zaujímalo, ako sa k tejto krásnej činnosti dostala, čo ju pri práci inšpiruje, z čoho čerpá námety a podnety k svojej práci. Prezradila nám, že všetko začalo zhruba pred štyrmi rokmi, keď jej mama navrhla, aby jej zhotovila malachytový set. Kedže sa set vydaril, dostala chuť aj na zhotovenie iných šperkov. Postupom času jej táto činnosť učarovala a pod jej rukami vznikali krásne vecičky, ktoré vystavuje a predáva aj na webovej stránke a na facebooku. Povedala nám, že keďže prirodzeným vývojom sa z hobby stala zárobková činnosť, orientuje sa na to, čo je momentálne in.

V súčastnej dobe frčia živicové šperky a retro štýl a jej súčastná tvorba je motivovaná týmto smerom. Svedčili o tom aj jej šperky na výstavnom a predajnom stolíku napr. sety, retiazky s príveskami a prstene s barokovými motívmi zaliate v živici. V jej tvorbe však vyniká aj motív kvetov, ktorý vie Zuzana znásobiť do úžasnej podoby. Táto mladá sympatická dievčina nám o sebe ešte prezradila, že skončila gymnázium a chystá sa na štúdium Filozofickej fakulty Masarykovej univerzity v Brne-odbor Združené umenovedné štúdie. Samozrejme že tejto šikovnej mladej dáme prajeme veľa šťastia pri jej krásnej  práci, nech nás aj naďalej teší svojimi šperkami. Veľa šťastia a zdaru takisto prajeme aj jej kamarátke Lenke Sedlačkovej ako aj Brunovi Jakubcovi, Aurelovi Rusnákovi a všetkým mladým ľudom z OZ Kvas. Ich najbližšia akcia bude splav z Trenčína do Piešťan, o termíne ktorého budeme informovať.
Slávka Nováková

Galéria fotiek z podujatia