Spoznaj Slovensko ...svoju rozprávkovú krajinu

Čo majú spoločné Lomnický štít, Martin, Orava a Súľov? Natáčala sa tam Perinbaba! Nielen slovenské rozprávky sú oknom do krás slovenskej krajiny. Skúsite objaviť rozprávkové miesta vo fimoch aj vy? Od 26. septembra do 2. októbra máte k tomu v Prievidzi príležitosť.

V Prievidzi sa budú premietať rozprávky slovenské i zahraničné, v ktorých máte šancu zhliadnuť Slovensko. Ktoré lokality konkrétne? Čítajte ďalej. A pozerajte filmy. Ale najskôr si pozrite programový plagát.

Popolvár najväčší na svete

Rozprávka o rytierskej cti, potrestanom zle a nežnej láske. Príbeh o troch kráľovských bratoch, ktorí mali dokázať svoje schopnosti v boji s prebudeným kráľom podsvetia Zemetrasom Veličizným a vyslobodiť z jeho zajatia princeznú Láskykvet.

  • Réžia: Martin Ťapák
  • Lokalita: Bernolákovo, Bodíky, Branč, Dobšinská ľadová jaskyňa, Domica, Eliášovce, Marianka, Orava, Pernštejn, Studienka, Zvolen
  • Premiéra: 24.12.1982

Kráľ Drozdia brada

Rozprávkový príbeh o krásnej, ale pyšnej princeznej Anne, ktorá kruto znevažuje každého uchádzača o jej ruku a trón. Svadba so žobrákom, obyčajný chudobný život, ťažká práca a láska však neposlušnú princeznú Annu nakoniec naučia milovať aj odpúšťať.

  • Réžia: Miloslav Luther
  • Lokalita: Bratislava, Doľany, Jur nad Hronom, Oravský Podzámok
  • Premiéra: december 1984

Perinbaba

Rozprávka o starenke, ktorá sa starala o sneh a o Jakubovi, ktorý sa nebál smrti. Príbeh zachytávajúci odvekú túžbu človeka po šťastí, porozumení a láske, snahu prekonať ťažkosti a zvíťaziť nad smrťou. Pranieruje chamtivosť a túžbu po rýchlom zbohatnutí.

Šípková Ruženka

Rozprávka o princeznej, ktorá neušla svojmu osudu. Na hrade kráľa Leopolda sa narodí dlho očakávané dieťa. Kliatba trinástej sudičky však určí neradostný údel malej princeznej. Ani zmiernenie kliatby a opatrnosť rodičov však neodvráti nemilosrdný osud princeznej Ruženky.

Sokoliar Tomáš

Historický koprodukčný film s rozprávkovými prvkami je situovaný do obdobia stredoveku. V lone krásnej prírody pod hradom mocného pána Baladora žije 14-ročný Tomáš, ktorý sa dokáže dorozumieť so zvieratami tak isto ako so svojím otcom, dedom Metodejom a sestričkou Agátou. Jeho život plynie pokojne až do chvíle, keď mu kone rozdupú otca a dedo Metodej sa vyberie na Baladorov hrad prosiť o prácu. Tomáš ho sprevádza a zaľúbi sa do Baladorovej dcéry Formíny. Musí sa však brániť loveckému psovi z hradnej svorky, ktorý je pánovou pýchou a je vycvičený k útoku na ľudí. Pred krutým trestom utečie do hôr, kde sa učí od starého sokoliara a získava si priateľstvo nepolapiteľného kráľa sokolov, symbolu slobody a viery.

Dračie srdce

Desiate storočie. Bowen je rytierom Starého rádu a jeho žiak, princ Einon sa stal kráľom, krutejším než bol jeho otec. Bowen verí, že mladý princ je očarovaný drakom a rozhodne sa ho zničiť. Na svojej púti sa stretáva s Dracom, drakom, ktorého chcel zabiť. Avšak to, čo na začiatku vyzeralo na súboj na život a na smrť, sa postupne mení na hlboké priateľstvo, ktoré mnohé zmení ...

Kontakt

Regionálne kultúrne centrum v Prievidzi

Tel: +421 (0) 46/512 18 10

Email: rkc@rkc.tsk.sk
Web: www.rkcpd.sk

Zdroj: http://www.slovakia.travel/entitaview.aspx?l=1&llt=3&idp=105259