Rozkvitnuté rebarborovo-bazové želé

Rozkvitnuté rebarborovo-bazové želé

Vystačí na: asi 3 pohárov à 350 ml
Doba prípravy: asi 40 minút

Prísady:
850 ml rebarborovej šťavy (asi z 1,6 kg rebarbory)
5 kvetov bazy
1 balíček Gelfixu Klasik 1 : 1 Dr.Oetker
1 kg cukru

Príprava:
1. Na prípravu želé rebarboru očistíme a nakrájame na malé kúsky. Rozmixujeme ponorným mixérom a šťavu cez sitko prelisujeme. Kvety bazy opláchneme a kvietky otrháme.
2. Do veľkého hrnca nalejeme rebarborovú šťavu a pridáme Gelfix zmiešaný s 2 PL cukru. Za stáleho miešania asi 1 minútu dôkladne povaríme. Pridáme zvyšok cukru, privedieme do varu a povaríme ešte minimálne 5 minút.
3. Na tanierik kvapneme 1–2 KL práve prevareného želé. Ak je po vychladnutí málo tuhé, vmiešame ešte 2 zarovnané KL Kyseliny citrónovej Dr.Oetker.
4. Prípadnú penu odoberieme, vmiešame otrhané kvietky bazy a ihneď plníme do pripravených pohárov až po okraj. Poháre uzatvoríme viečkom, otočíme hore dnom a asi 5 minút necháme stáť na viečku.
 
TIP: Aby sa kvietky bazy v želé dobre rozdelili, je nutné poháre počas chladnutia niekoľkokrát otočiť.