Recepty na tradičnú grilovačku, ktoré stojí zato vyskúšať!

Recepty na tradičnú grilovačku, ktoré stojí zato vyskúšať!

Krásne slnečné dni pozývajú na grilovanie v prírode. Vychutnajte si skvelú tradičnú  grilovačku s chutnými receptami od Palmy. Určite ich zaradíte do svojho  gril menu.

GRILOVANÉ REBIERKA

4 porcie

Suroviny:
1,5 kg bravčových rebierok
1 ČL soli
1 ČL čierneho mletého korenia
2 ČL sladkej mletej papriky
75 ml  repkového oleja

Marináda:
1 dcl piva
1 PL medu
1 PL sladkej mletej papriky
4 PL kečupu

Postup:
Koreniny zmiešame s spolu s olejom, potrieme rebrá, zabalíme do alobalu, necháme hodinku odležať. Potom zabalené dáme na gril a pomaly grilujeme.
Počas grilovania rebierka obrátime, aby sa prepiekli z oboch strán.
Keď sú takmer hotové, odbalíme ich, dôkladne potrieme marinádou a dáme na gril dopiecť.
Grilované rebierka podávame s opečeným chlebom, chrenom, horčicou, kyslými uhorkami alebo baraními rohmi.

CHRUMKAVÉ HYDINOVÉ KRÍDELKÁ A STEHIENKA

4 – 6 porcií

Suroviny:
1,5 kg kuracích krídel a stehien
150 ml repkového oleja
soľ
čierne mleté korenie
3 strúčiky cesnaku
2 ČL sladkej mletej papriky
2 ČL trstinového cukru
½ ČL čili v prášku

Príloha:
750 g väčších zemiakov
soľ
čili olej na poliatie


Postup:
Olej zmiešame so všetkými koreninami, cukrom a pretlačeným cesnakom. Dobre premiešame.
Mäso potrieme marinádou a necháme pár hodín odležať v chladničke.
Hodinu pred grilovaním mäso vyberieme z chladničky, aby získalo izbovú teplotu. Potom ho grilujeme do chrumkava, optimálne na tácke na grilovanie, aby sa marináda nad pahrebou príliš nespálila.
Zemiaky v šupke uvaríme v slanej vode do polomäkka. Potom ich zabalíme do alobalu a dáme upiecť na gril. Podávame ku grilovanému mäsu, preliate pikantným čili olejom.


ŽIVÁNSKA NA GRILE

4 porcie

Suroviny:
4 plátky bravčovej krkovičky
4 kuracie rezne
100 g klobásy
100 g prerastenej slaniny
2 väčšie červené cibule
soľ
čierne mleté korenie
4 PL repkového oleja

Postup:
Klobásu a zemiaky nakrájame na kolieska, slaninu na menšie kocky, cibuľu na polmesiačiky
Na alobal vrstvíme zemiaky, na ne plátok krkovičky a plátok kuracieho rezňa, osolíme a okoreníme. Na to dáme klobásu, slaninu, cibuľku a pokvapkáme repkovým olejom.
Alobal dôkladne uzavrieme. Takto pripravíme štyri porcie živánskej a pomaly grilujeme na nepriamom ohni dovtedy, kým mäso nie je mäkké.


GRILOVANÝ OŠTIEPOK

4 porcie

Suroviny:
2 údené pološtiepky
1 hlávka šalátu
3 stredne veľké paradajky
1 žltá paprika
½ červenej papriky
4 PL olivového oleja
soľ
čierne mleté korenie

Postup:
Pološtiepky jemne pokvapkáme olivovým olejom,  zabalíme do alobalu a krátko grilujeme. Stačí, keď sa syr dôkladne prehreje, inak by sa mohol roztopiť.

 

Hlávkový šalát umyjeme, natrháme na väčšie kúsky. Papriku a paradajky nakrájame na kúsky, cibuľu na polmesiačiky. Zeleninu zmiešame so šalátom a pred podávaním ochutíme trochou olivového oleja, soľou a korením.

NAKLADANÉ CUKETY  S CESNAKOVOU BAGETOU

4 porcie

Suroviny:
500 g cukety
500 ml olivového oleja
100 ml octu
2 ČL horčice
1 strúčik cesnaku
1 ČL červeného korenia
1 PL nasekaného kôpru
soľ

Bagety:
2 – 3 bagety francúzskeho typu
3 strúčiky cesnaku
1 PL nasekanej petržlenovej vňate
3 PL olivového oleja

Postup:
Cuketu nakrájame na hrubšie kolieska a dáme do misy. Ocot dáme variť a keď zovrie, prelejeme ním cuketové kolieska.  Necháme 20 minút postáť.
Potom cuketu vyberieme, jemne osolíme a dáme do pohára. Pridáme na plátky nakrájaný cesnak, korenie a bylinky. Zalejem olejom a necháme aspoň 1 deň v chladničke.
Bagetu po celkom povrchu narežeme a potrieme olivovým olejom zmiešaným s roztlačeným cesnakom a vňaťou. Pred podávaním grilujeme z každej strany a podávame s nakladanou cuketou.

ŠOPSKÝ ŠALÁT S DOMÁCIMI PIZZA TYČINKAMI

4 porcie

Suroviny:
1 šalátová uhorka
1 zelená paprika
3 stredne veľké paradajky
1 menšia červená cibuľa
200 g syra balkánskeho typu
1 PL olivového oleja
1 PL nasekaného kôpru
soľ

Pizza tyčinky (6 – 8 ks):
160 g hladkej múky
3,5 g sušeného droždia
1 ČL cukru
140 – 150 ml vlažnej vody
1 ČL soli

1 PL olivového oleja
2 strúčiky cesnaku
1 PL olivového oleja

Postup:
V mise zmiešame múku s droždím a cukrom, počas miesenia pridáme najprv olej, postupne vodu a soľ. Miesime, kým nevznikne hladké a nelepivé cesto. Cesto dáme aspoň na hodinu nakysnúť na teplé miesto.
Vykysnuté cesto rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika s hrúbkou približne 0,5 cm a nakrájame na 2 cm široké pásy. Každý pás preložíme na polovicu ako šúľance a zašúľame do tvaru pizza tyčinky. Takto pripravené tyčinky dáme ešte na 15 minút kysnúť a potom ich predpečieme v rúre rozohriatej na 180 stupňov asi 5 minút.
Predpečené tyčinky potom dogrilujeme na grile. Ešte teplé potrieme olejom zmiešaným s roztlačeným cesnakom.

Zeleninu na šalát očistíme a nakrájame na približne rovnaké kúsky, cibuľu na polmesiačiky. Zľahka premiešame, pridáme nakrájaný alebo rozdrobený syr. Na záver zľahka pokvapkáme olivovým olejom a ochutíme soľou a korením. Podávame s pizza tyčinkami.

Recepty a foto: Palma

TRADIČNEJ GRILOVAČKE DODAJÚ TÚ SPRÁVNU CHUŤ

Na grilovanie odporúčame repkový olej Palma Raciol a Raciol plus+. Vďaka neutrálnej chuti, jemnej vôni a vysokému bodu zadymenia 230 °C s ním môžete marinovať, aj grilovať všetky druhy mäsa, ryby, zeleninu či ovocie. Raciol plus+ je vysoko kvalitný repkový olej s vyváženým pomerom omega 3 a 6 mastných kyselín. Navyše je obohatený o vitamín D, ktorý prispieva k udržaniu zdravých kostí a zubov  a tiež o vitamín E, ktorý prispieva k ochrane buniek pred oxidačným stresom, pôvodcom mnohých ochorení.

V značke Ocho sa ukrýva „Ozajstná Chuť Olív“. Predstavuje to najlepšie z tých najkvalitnejších, dokonale dozretých a starostlivo vyberaných plodov olív. Ocho Delicioso je stopercentný extra virgine olej, za studena lisovaný z ručne zbieraných olív. Ocenia ho milovníci výraznej, horko-štipľavej chuti olivového oleja s intenzívnou arómou. Používa sa na dochutenie jedál studenej kuchyne, zeleninových šalátov, a pripravíte z neho chutné dipy a omáčky ku grilovaným dobrotám. Olivový olej vysokej kvality Ocho Classico privítajú gurmáni obľubujúci ľahkú prímorskú kuchyňu, v ktorej má nezastupiteľné miesto. Má príjemnú arómu a pre vyšší bod zadymenia (nad 210 °) je vhodnou voľbou  na prípravu teplých jedál aj grilovanie.