Polievky, ktoré by ste mali na jeseň rozhodne uvariť

Polievky, ktoré by ste mali na jeseň rozhodne uvariť

Sychravé jesenné počasie na seba veru nenechalo dlho čakať. Každý sa zahrieva ako vie. Niekto čajom, poniektorí niečím pikantným alebo už vyťahujú zimné módne doplnky. V tomto období nám však dobre padnú aj teplé polievky, ktoré zasýtia a zahrejú žalúdok. Máme pre vás skvelé tipy, ako si môžete obohatiť domáci jedálny lístok.
 

  • Známa tekvicová polievka

Oranžový zázrak je čoraz populárnejší, ak ste ho ešte neskúsili, je najvyšší čas. Príprava tejto polievky patrí azda k najjednoduchším.

Potrebujete:
1 oranžovú tekvicu, cibuľu, cesnak, mrkvu, zemiaky, petržlen, zeleninový vývar, soľ a korenie.

Ošúpané kocky tekvice a ostatnej zeleniny opečieme na masle, trošku podusíme a následne zalejeme zeleninovým vývarom. Podlievame opatrne, polievka by mala byť hustá. Varíme, až kým nie je zelenina úplne mäkká. Potom rozmixujeme ponorným mixérom a ozdobíme šľahačkou.
 

  • Výdatná jesenná polievka

Niet nad poriadne jedlo. Tak ako si telo v lete pýta niečo ľahšie, s ochladeným mu chceme poskytnúť niečo výdatnejšie. Táto polievka vám s pečivom nahradí aj druhý chod.

Potrebujete:
Trocha slaniny, cibuľu, zemiaky, mrkvu, kurací vývar, smotanu na varenie, múku, kukuricu z konzervy, tvrdý syr.

Slaninu nakrájajte na kocky a vyškvarte. Potom slaninu vyberte a v masti opražte cibuľu a ostatnú zeleninu. Pridajte kurací vývar, ak ho nemáte dostatok prilejte aj vodu. Ak je už zelenina mäkká, spravte si zo smotany na varenie a múky zátrepku a zahustite ňou púolievku. Napokon pridajte aj kukuricu a varte ešte 10 minút. Pred podávaním postrúhajte syr a na vrch pridajte opečenú slaninku.
 

  • Mrkvová polievka so zázvorom

Zázvor je na jeseň veľmi používaná surovina. Pomáha nám pri nachladnutí, ale skúsili ste ho už pridať aj do polievky? Nebojte sa vysúšať náš recept a určite neoľutujete.

Potrebujete:
Pór, mrvu, jablko, zemiak, maslo, hnedý cukor, biele víno, kurací vývar, bobkový list, biele korenie, čerstvý zázvor, kyslú smotana.

Mrkvu s pórom, zemiakom a jablkom opečieme na masle a posypeme hnedým cukrom. Následne pridáme trocha bieleho vína, bobkový list, biele korenie a trošku podusíme. Prilejeme kurací vývar a varíme, až kým nie je mrkva mäkká. Vyberieme bobkový list, biele korenie a rozmixujeme na hladký krém. Opatrne pridávame strúhaný zázvor a soľ podľa chuti.
 

Autor: Janka Radimáková