Mojito trikrát inak

Mojito trikrát inak

Mojito je tradičný a celosvetovo obľúbený kubánsky kokteil, údajne bol tiež obľúbeným pitím spisovateľa Ernesta Hemingwaya. Jeho základom je čerstvá mäta, ktorá u nás rastie skoro na každej záhradke. K výrobe pravého kubánskeho Mojita budeme potrebovať:

biely rum (4cl)
limetku (pol limetky na pohár)
mätu (niekoľko vetvičiek s lístkami)
neochutenú minerálku
trstinový cukor (2 lyžičky na pohár)
ľad (kocky alebo drvený)

Postup: Do vysokého pohára dáme hnedý cukor, nakrájanú limetku a obe suroviny ľahko pomačkáme, aby limetka pustila šťavu. Pridáme mätu, ľad (ideálne je drvený), zalejeme rumom a dolejeme minerálkou. Ozdobíme lístkami mäty a kolieskom citróna. Podávame s hrubšou slamkou.

Určite k výrobe Mojita nepoužívajte iný ako biely rum, nechutilo by vám. Naopak, výborné netradičné varianty sú napríklad malinové Mojito (limetku a trstinový cukor doplníme malinami), skvelá je tiež kombinácia mäty s
melónom alebo takzvané TwistedMojito, ktoré sa skladá z limetky, mäty, cukru a ľadovej drte ako u klasickej verzie, ale namiesto rumu sa používa vanilková vodka a trocha jablkového džúsu.


TIP: Malinové alebo melónové Mojito možno pripraviť aj vo forme osviežujúcej domácej limonády bez alkoholu, či vo forme ľadovej drte pre deti, stačí vynechať rum a pridať väčšie množstvo daného ovocia a ľadovej drte.