Adventný perníkový veniec

Adventný perníkový veniec

Doba prípravy: asi 35 minút + zdobenie
Doba pečenia: asi 10 minút


P o t r e b u j e m e:
Na cesto: 480 g hladkej múky, 4 zarovnané polievkové lyžice kakaa, 280 g práškového cukru, 2 lyžičky Kypriaceho prášku do perníka Dr.Oetker, 50 g masla alebo margarínu, 4 polievkové lyžice medu, 2 vajcia
Na ozdobenie: 1 balenie Tubičiek bielych Dr.Oetker, cukrové ozdoby Dr.Oetker (napr. Ozdoby 4 druhy biele Dr.Oetker, Snehové vločky Dr.Oetker)
Na potretie: 1 bielok
Ešte potrebujeme: plech na pečenie, papier na pečenie, formičky na vykrajovanie (napr. hviezdičky, vločky), okraj tortovej formy (Ø 26 cm), štetec

P o s t u p:
Na prípravu cesta na doske preosejeme múku, kakao, cukor a kypriaci prášok do perníka. Pridáme maslo alebo margarín, med, vajcia a ručne vypracujeme hladké cesto. Z cesta vyvaľkáme plát hrubý asi 1 cm a vykrojíme kruh podľa tortovej formy. V strede vykrojíme okrúhlou formičkou alebo miskou kruh s priemerom asi 13 cm. Zvyšok cesta vyvaľkáme a povykrajujeme rôzne tvary na ozdobenie (napr. hviezdičky), nezabudneme vykrojiť otvory na umiestnenie adventných sviečok. Naukladáme na plech vyložený papierom na pečenie a tesne pred pečením potrieme rozšľahaným bielkom. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.

Elektrická rúra: asi 180 °C
Teplovzdušná rúra: asi 160 °C
Plynová rúra: stupeň 3

Jednotlivé časti venca necháme vychladnúť. Veniec ozdobíme podľa vlastnej fantázie pomocou bielych tubičiek a cukrových ozdôb (na ich lepenie použijeme aj biele tubičky). Nakoniec umiestnime 4 adventné sviečky.

Recept poslala čitateľka Andrea Smutňáková z Chlebníc