
Mladé gazdinky a začínajúce kuchárky často riešia dilemu, či sa kvôli malému množstvu často iba jedinej suroviny oplatí vyberať váhy. Už naše prababičky mali svoje fígle, ako čo najpresnejšie odhadnúť hmotnosť potravín, ktoré často používali. Koľko hrubej múky sa zmestí do hrste, koľko medu na lyžičku, koľko mlieka do hrnčeka, to mali už takpovediac v oku.
Asi najdostupnejšou odmerkou sú lyžička a lyžica, ktoré sú v každej kuchyni. Také "váženie" však samozrejme nie je celkom presné, ale pre bežné každodenné varenie takýto odhad určite postačí.
lyžička lyžica
Maslo 7 g 14 g
Kakao 2 g 6 g
Káva 2 g 6 g
Krupica 4 g 10 g
Ml. paprika 2 g 6 g
Ml. korenie 2 g 6 g
Práš. cukor 6 g 12 g
Múka 4 g 10 g
Olej 5 g 11 g
Ryža 4 g 10 g
Soľ 9 g 20 g