Varíme dobrú kávu

Varíme dobrú kávu

Káva sa stala každodenným nápojom, jej podávanie je spoločenským rituálom i bežnou záležitosťou.
Málokto však vie, že kávové zrná pôvodne slúžili ako žuvačka, až neskôr sa z nej začal pripravovať nápoj. Už moslimovia v 15. storočí radi popíjali tento obľúbený nápoj. Do Európy sa káva dostala v 17. storočí a svojich konzumentov si nezískavala ľahko.

Napríklad v Londýne vyšlo v r. 1675 akési vyhlásenie žien, v ktorom sa hovorilo, že tento nápoj spôsobuje neplodnosť mužov. Napriek tomu však káva získala svoje miesto na trhu i na stole. Skúsení znalci kávy považujú za barbarstvo kupovať už pomletú kávu. V každej domácnosti by mal byť mlynček, na ktorom si pripravíme len také množstvo kávy, ktoré práve spotrebujeme. Len tak získame skutočne kvalitný, aromatický nápoj. Preto niektoré firmy dodávajú na trh kávu predovšetkým zrnkovú a v takom balení, ktoré nás núti prijať tieto poznatky a pripravovať kávu tak, ako sa má. Jednoducho ju nekaziť. Za najlepšiu považujú odborníci kávu prekvapkávanú a presso, pri ktorej príprave intenzívne teplo prispieva k rýchlemu uvoľneniu aromatických i ďalších látok. Dôležité je vkladať do prekvapkávača filter vopred namočený. Prídavok cukru a mlieka znižuje povzbudzujúce účinky. Prvá instantná káva sa vyrobila už na prelome storočia, a chvíľu trvalo, kým si získala svoju priazeň. Mnohí však dávame prednosť tureckej káve. Ani tú však nie je také jednoducho pripraviť.

Skúsiť to môžeme  nasledovne:
Do džezvy dáme 1 dl studenej vody, dve lyžičky jemne mletej kávy a lyžičku cukru. Všetko premiešame a necháme na ohni pomaly vzkypieť. Keď sa začne dvíhať pena, džezvu odstavíme a prudko s ňou buchneme o niečo tvrdé, aby pena spadla. Tento postup opakujeme ešte dvakrát a nápoj prelejeme do šálky. Na vrchu má mať bohatú penu.

Chladenú kávu oceníme najmä v lete. Budeme na ňu potrebovať 2 kúsky celej škorice, 6 klinčekov, 6 zrniek nového korenia, 3 polievkové lyžice cukru, 900 ml silnej kávy a drvený ľad. Do horúcej kávy dáme korenie i cukor a necháme stáť do vychladnutia. Potom dáme kávu aspoň na hodinu do chladničky. Vyberieme korenia a spolu s ľadom mixujeme. Vynikajúci penivý nápoj ihneď podávame.