Nepodceňujme plesne

Nepodceňujme plesne

Jestvuje okolo 2000 druhov plesní, ktoré vytvárajú jedovaté organické látky a mnohé z nich sa často objavia v našich kuchyniach a komorách.
Nezničí ich ani var a odborníci varujú pred ich rakovinotvornými účinkami.
Čo teda s napadnutými potravinami?
Jablká môžeme konzumovať po tom, keď napadnuté miesto dôkladne vykrojíme až do zdravého tkaniva. Radšej viac ako menej.
Kompóty a mäkké ovocie či zeleninu (jahody, maliny, rajčiaky a pod.) nemilosrdne vyhodíme.
Takisto plesnivé mliečne výrobky. Iba tvrdé syry nemusíme celkom likvidovať, keď odstránime plesnivú časť, ale aspoň pol centimetra navyše zo zdravej časti.
Nesnažme sa zachraňovať ani plesnivé pečivo, múčniky a chlieb.
Radšej oželíme škodu, veď zdravie má v každom prípade väčšiu cenu!