Jablkové rezy so šľahačkou

Jablkové rezy so šľahačkou

Náročnosť: jednoduché
Doba prípravy: asi 35 minút
Doba pečenia: asi 25 minút
Vystačí na: asi 24 porcií


Prísady:

Na cesto:

  • 300 g polohrubej múky
  • 1 balíček sušeného Droždia Dr.Oetker
  • 50 g cukru
  • ½ KL soli
  • 150 ml mlieka
  • 100 g zmäknutého masla alebo margarínu

Na náplň:

  • 500 g kyslejších olúpaných a nastrúhaných jabĺk
  • 100 g zmäknutého masla
  • 100 g cukru
  • 1 balíček (40 g) Zlatého klasu Dr.Oetker
  • 2 vajcia
  • 250 ml smotany na šľahanie

Ešte potrebujeme:
plech na pečenie 30 x 40 cm
elektrický ručný šľahač

Príprava:

1. Na prípravu cesta zmiešame v mise múku s droždím, cukrom a soľou. Pridáme mlieko a maslo alebo margarín. Vareškou ručne vypracujeme hladké cesto, ktoré sa nelepí na stenu nádoby. Poprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste asi 45 minút kysnúť.
2. Cesto rozvaľkáme a položíme na plech vyložený papierom na pečenie.
3. Na prípravu náplne olúpeme jablká, vykrojíme jadrovníky a nastrúhame na hrubšom strúhadle.
4. V mise vyšľaháme elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni maslo s cukrom do peny. Pridáme pudingový prášok a žĺtky. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh. Smotanu ušľaháme elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dotuha. Šľahačku a sneh zľahka vmiešame do zmesi.
5. Nastrúhané jablká rozložíme na cesto a potrieme náplňou. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.

Elektrická rúra: 180 ºC
Teplovzdušná rúra: 160 °C
Plynová rúra: stupeň 3

Doba pečenia: asi 25 minút

6. Ešte teplý múčnik pocukrujeme. Vychladnutý krájame na rezy.