Hubový veniec s hruškami

Hubový veniec s hruškami

Doba prípravy: asi 40 minút
Doba kysnutia: asi 50 minút
Doba pečenia: asi 35 minút
asi 12 kusov

Prísady:

Na cesto:

  • 150 g zemiakov
  • 80 ml mlieka
  • 30 g masla alebo margarínu
  • 230 g hladkej múky
  • 1 balíček sušeného Droždia Dr.Oetker
  • 1 zarovnaná KL soli
  • 50 g šunky nakrájanej na kocky

Na náplň:

  • 1 malá cibuľa
  • 130 g šampiňónov
  • 1 malá zrelá hruška
  • 1 PL oleja
  • 125 g syra (typu Lučina)
  • 1 vrchovatá KL Gustinu jemného kukuričného škrobu Dr.Oetker
  • 50 g šunky nakrájanej na kocky
  • ½ KL soli
  • ½ KL čerstvo namletého čierneho korenia
  • 100 g plesňového syra (typu Niva)

Ešte potrebujeme:
formu na veniec (Ø 26 cm)

Príprava:

1. Na prípravu cesta olúpeme zemiaky, uvaríme a ihneď roztlačíme alebo prelisujeme pomocou lisu na zemiaky. Necháme krátko vychladnúť. V kastróliku zohrejeme mlieko a necháme v ňom rozpustiť maslo alebo margarín.
2. V mise zmiešame múku, droždie, soľ, pridáme zemiaky, mlieko s tukom a všetko ručne spracujeme na hladké cesto. Krátko zapracujeme kocky šunky. Cesto zakryjeme a necháme na teplom mieste kysnúť tak dlho, kým sa viditeľne nezväčší jeho objem.
3. Na prípravu náplne olúpeme cibuľu, očistíme a nakrájame šampiňóny, hrušku olúpeme a nakrájame na kocky. Na panvici rozohrejeme olej a opražíme cibuľku do sklovita. Pridáme šampiňóny, hrušku a podusíme asi 5 minút. Primiešame syr, škrob, šunku, osolíme, okoreníme a necháme vychladnúť.
4. Plesňový syr nakrájame na kocky.
5. Cesto na zľahka pomúčenej pracovnej ploche ešte raz krátko premiesime a vyvaľkáme obdĺžnik (asi 35 x 30 cm). Náplň rovnomerne rozotrieme, pričom na hornom okraji necháme asi 1 cm voľný. Na náplň rozložíme kocky plesňového syra. Cesto zvinieme z dlhšej strany a vložíme do vymastenej a strúhankou vysypanej formy, konce zľahka stlačíme. Zakryjeme a necháme kysnúť, kým veniec viditeľne nezväčší svoj objem. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.


Elektrická rúra: 200 °C
Teplovzdušná rúra: 180 °C
Plynová rúra: stupeň 4

Doba pečenia: asi 35 minút

6. Veniec necháme stáť vo forme 10 minút, vyklopíme.
Podávame najlepšie teplý.