Hroznové vrkôčiky

Hroznové vrkôčiky

 efektné

Obtiažnosť prípravy: stredná (2B)
Doba prípravy: asi 45 minút
Doba pečenia: asi 15 minút
Vystačí na: 12 kusov

Na cesto:
450 g hladkej múky
1 balíček sušeného Droždia Dr.Oetker
1 zarovnaná KL soli
75 g cukru
1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker
175 ml vlažného mlieka
100 g rozpusteného masla
1 vajce
1 bielok
Na náplň:
1 balíček Zlatého klasu Dr.Oetker
300 ml mlieka
50 g cukru
Na potretie:
1 žĺtok
1 PL mlieka
Na ozdobenie:
400 g hrozna bez jadierok
1 balíček Tortového želé číreho Dr.Oetker
250 ml vody
2 zarovnané PL cukru
Ešte potrebujeme:
2 plechy na pečenie (30 x 40 cm)

1. Na prípravu cesta v mise zmiešame múku s droždím, soľou, cukrom a vanilínovým cukrom. Pridáme mlieko, maslo, vajce a bielok a ručne vypracujeme dohladka. Cesto zaprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme asi 45 minút na teplom mieste kysnúť.
2. Na prípravu náplne uvaríme Zlatý klas podľa návodu na obale, ale s 300 ml mlieka a 50 g cukru a necháme vychladnúť.
3. Z vykysnutého cesta na pomúčenej pracovnej ploche vytvoríme valček a nakrájame ho na 12 rovnakých dielov. Každý diel rozdelíme na 3 menšie diely a vytvoríme valčeky dlhé asi 15 cm. Z troch valčekov upletieme vrkoč, jeho konce spojíme a nanesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Venčeky potrieme pomocou štetca alebo pierka žĺtkom rozšľahaným v mlieku. Do každého venčeka nanesieme náplň. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.

Elektrická rúra: 200 °C
Teplovzdušná rúra: 180 °C
Plynová rúra: stupeň 4
Doba pečenia: asi 15 minút

4. Venčeky necháme vychladnúť.
5. Na ozdobenie nanesieme hrozno do stredu venčekov. Tortové želé pripravíme s vodou a cukrom podľa návodu na obale a venčeky ním pomocou štetca alebo pierka potrieme.

TIP:
Venčeky môžeme podávať so šľahačkou.