Babičkin jablkový koláč

Babičkin jablkový koláč

Náročnosť: 1 bábovka
Doba prípravy: asi 20 minút
Doba pečenia: asi 30 minút
Vystačí na: asi 20 porcií

Prísady:

Na náplň:
1 kg jabĺk
2 balíčky Škoricového cukru Dr.Oetker

Na cesto:

  • 300 g polohrubej múky
  • 150 g práškového cukru
  • 1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker
  • 200 g zmäknutého masla alebo margarínu
  • 2 vajcia
  • 1 balíček Kypriaceho prášku do pečiva Dr.Oetker
  • 200 ml mlieka

Ešte potrebujeme:
plech na pečenie (30 x 40 cm)

Príprava:
1. Na prípravu náplne jablká umyjeme, olúpeme, nastrúhame a zmiešame so škoricovým cukrom.
2. Na prípravu cesta ručne vypracujeme v mise z múky, cukru, vanilínového cukru a masla alebo margarínu mrveničku. Z mrveničky odoberieme asi 4 vrchovaté PL, ktoré odložíme bokom a do zvyšku zmesi pridáme vajcia, kypriaci prášok a mlieko. Všetky suroviny dobre ručne vymiešame dohladka.
3. Cesto rozotrieme na vymastený a múkou vysypaný plech. Na vrch poukladáme jablká a posypeme mrveničkou.
Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.

Elektrická rúra: 180 °C
Teplovzdušná rúra: 160 °C
Plynová rúra: stupeň 3


Doba pečenia: asi 30 minút

Upečený koláč necháme vychladnúť na kuchynskej mriežke.

Tip:
Namiesto jabĺk môžeme použiť napr. hrušky, slivky alebo kompótované marhule.