Husacina netradične

Hus na zemiakoch

 

P o t r e b u j e t e: 1 hus, 1 hlavička cesnaku, 1 000 g zemiakov, 2 cibule, petržlenová vňať, 3 dcl sladkej smotany, soľ, mleté čierne korenie

 

P r í p r a v a:
Očistenú hus rozporcujeme a vykostíme. Kúsky mäsa posolíme a prešpikujeme cesnakom. Očistene zemiaky nakrájame na plátky, vložíme do pekáča posypeme kolieskami cibule, posolíme, okoreníme, premiešame a poukladáme na ne kúsky mäsa kožou hore. Kožu narežeme a mäso zalejeme posolenou smotanou. Pekáč prikryjeme, vložíme do vyhriatej rúry a pečieme asi 2 hodiny. Keď je mäso mäkké, necháme ho odokryté dopiecť dočervena.

 


Husacina na Aurelov spôsob

 

P o t r e b u j e t e: 1 hus, 250 g medu, 100 g lieskových orechov, soľ, mäta, 4 strúčiky cesnaku, 2 ks starších rožkov, 4 jablká a horká čokoláda

 

P r í p r a v a:
Očistenú hus potrieme zmesou soli, medu, mäty a cesnaku. Zvyšok zmesy zmiešame s nadrobno pokrájanými rožkami a vyplníme zmesou hruď husy. Celú hus sa posypeme jemne podekanými orieškami, obložíme jablkami a dáme piecť do rúry, tesne pred vytiahnutím sa rozlámaná čokoláda rozsype po husy a možeme podávať.

 


Indické husacie prsia /porcia pre 4 osoby/

 

P o t r e b u j e t e: 600 g vykostených husacích pŕs, 1 pór,1 bielu papriku,1žltú papriku,1červenú papriku(kápia),100 g čerstvých šampiňónov/alebo sterilizované/,1 sladkú smotanu, kari korenie, korenie gyros,soľ, sójová omáčka, trochu masla,olej,1 dcl bieleho vína, maizenu/múku/na zahustenie omáčky

 

P r í p r a v a:
Vykostené husacie prsia nakrájame na pásiky,polejeme sójovou omáčkou,cca pol dcl oleja a posypeme kari a gyros korením/z každého korenia po 2 kávových lyžičkách/, poriadne premiešame a necháme odstáť v chladničke cez noc/chuť korenia prenikne do mäsa/. Na panvici roztopíme 1 lyžicu masla a pol dcl oleja, pridáme na kolieska nakrájaný pór a jemne posmažíme. Odstaté husacie mäso pridáme do smaženého póra a pokračujeme vo varení, až kým mäso nezmäkne, to všetko podlejeme vínom. Potom pridáme nakrájané a umyté šampiňóny a tri druhy farebnej papriky nakrájané na drobné kocky a spolu všetko smažíme. Nakoniec, keď sú mäso aj zelenina mäkké, v pohári rozmiešame smotanu s troškou múky/maizeny/ a všetko podlejeme, popremiešame, aby omáčka zhustla a všetko spolu prevrelo, podľa chuti osolíme.Túto lahôdku môžeme podávať s kari ryžou, opekanými zemiakmi alebo zeleninovým šalátom podľa chuti.

 


Pečená hus s figami

 

P o t r e b u j e t e: 1 mladá hus (asi 2500 g), 250 ml červeného vína, 1 konzerva olúpaných paradajok, 4 čerstvé figy, 2 mrkvy, 1 malý zeler, 1 cuketa, 1 cibuľa, 100 ml octu, 250 ml mäsového vývaru, 2 čajové lyžičky majoránu, 2 čajové lyžičky tymianu, trochu cukru, mleté čierne korenie, soľ.

 

P r í p r a v a:
1, Hus umyjeme pod tečúcou vodou, osušíme, osolíme, okoreníme mletým čiernym korením, potrieme majoránom a tymianom. Do veľkého pekáča dáme ocot a vložíme hus. Pečieme v rúre predhriatej na 200 oC asi 90 minút. Počas pečenia často podlievame červeným vínom.
2, Zeleninu očistíme, umyjeme a nakrájame. Spolu s olúpanými paradajkami pridáme k husi a pečieme ďalších 30 minút. Upečenú hus vyberieme, rozporcujeme a odložíme na teplé miesto. Zeleninu zalejeme mäsovým vývarom a ochutíme majoránom, tymianom a cukrom. Nakoniec pridáme olúpané figy nakrájané na plátky a ešte podusíme asi 5 minút. Podávame so zeleninou a s varenými zemiakmi.

 


Hus s gaštanovo-žemľovou plnkou
/porcia pre 6 osôb/

 

P o t r e b u j e t e: 1 hus (asi 3000 - 4000 g), majoránka, soľ, štipka čierneho korenia, 1/2 l hydinového vývaru, 1 polievková lyžica škrobovej múčky

 

Plnka
P o t r e b u j e t e: 300 g nakrájaných žemieľ na kocky, 250 g olúpaných gaštanov, 1 malá cibuľa, 1 husacia pečienka,1 čajová lyžička oleja, 1/4 l mlieka, 4 vajcia, 1 lyžica petržlenovej vňate, 1 čajová lyžička majoránky, soľ, štipka čierneho korenia, muškátový oriešok

 

P r í p r a v a:
Hus zvonku aj z vnútra nasolíme a okoreníme, vnútro hrude vytrieme muškátovým orieškom.
Mlieko s vajíčkami vyšľaháme a vylejeme na žemle. Cibuľu nakrájame na malé kusky, orestujeme na oleji a pridáme na malé kúsky nakrájanú pečienku; pridáme bylinky, soľ a korenie.
Gaštany nakrájame na kúsky a s cibuľou, pečienkou a petržlenovou vňatou zmiešame do žemľovej masy; ochutíme muškátovým orieškom a majoránkou.
Hus naplníme plnkou a dobre uzavrieme krk a hruď. Do pekáča dame asi 1 cm vody a trochu tuku, hus položíme na prsia a pri 180 °C v predhriatej rúre pomaly necháme piecť asi 1 hodinu. Po hodine hus obrátime a dolejeme vodu, hus často polievame výpekom. Hus pečieme asi 2 a pól hodiny. Po dopečení hus vyberieme a pložíme na teplé miesto.
Šťavu zlejeme a tuk odoberieme lyžičkou, zalejeme vývarom, necháme prejsť varom a zahustíme škrobovou múčkou. Na záver plnku z husy vyberieme a hus rozporcujeme.
P r í l o h a: krokety alebo žemľová knedla s bielou kapustou

 


Hus dusená s hubami

 

P o t r e b u j e t e: 1 hus (asi 1500 g), soľ, mleté čierne korenie, 100 g cibule, 30 g sušených húb, 150 g husacej masti, vývar z kostí

 

P r í p r a v a:
Očistenú a umytú hus rozporcujeme, osolíme, okoreníme a necháme dusiť na opraženej, nadrobno pokrájanej cibuli. Pred dokončením pridáme sušené huby, ktoré sme uvarili vo vode, podusíme na husacej masti a spolu ešte podusíme do mäkka. Šťavu zalejeme trochou vývaru a povaríme. Hus polievame prírodnou šťavou s hubami.